Henry David Thoreau, 12 Ιουλίου 1817 – 6 Μαΐου 1862 (βιογραφία και έργα του)

«Ντύστε ένα σκιάχτρο με το καινούργιο σας κοστούμι και σταθείτε με το παλιό σας πλάι του. Ποιος είναι εκείνος που δεν θα προτιμήσει να χαιρετήσει το σκιάχτρο;»


Σπούδασε Φυσική Ιστορία , Μαθηματικά και Φιλοσοφία στο Χαρβαρντ. Δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής και παραιτήθηκε άμεσα από την θέση του δασκάλου αρνούμενος να ασκήσει βία στους μαθητές. Ιδρυσε μαζί με τον αδελφό του ενα πρωτοποριακό αντιαυταρχικό σχολείο όπου εισήγαγε τις εκδρομές στην φύση σαν στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το εγχείρημα διακόπηκε απότομα με τον θάνατο του αδελφού του το 1841.
Το 1845-1846 πραγματοποίησε το “πείραμα” επιστροφής στην φύση στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο του Ουώλντεν.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Αμερικανοί συγγραφείς πήγαιναν στην Ευρώπη για να τελειοποιηθούν, ο Θορώ έμεινε ριζωμένος στην Αμερική και αν και ταξίδεψε πολύ μέσα στην ενδοχώρα, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην γενέτειρά του, το Κονκόρντ της Μασσαχουσέτης.

Σαν φιλόσοφος χαρακτήριζε τον εαυτό του οπαδό του υπερβατισμού αν και κατέληγε σε συμπεράσματα εντελώς διάφορα από αυτά των Γερμανών ιδρυτών της σχολής όσον αφορά στην τρόπο ζωής που προωθούσε.

Εχθρός κάθε συμβιβασμού μεταπήδησε στον φιλοσοφικό αναρχισμό. Αρνήθηκε να πληρώσει φόρους σε μια πόλη που είχε υποστηρίξει τον Μεξικανικό Πόλεμο και φυλακίστηκε γι αυτό. Όταν τον επισκέφθηκε στην φυλακή ο επίσης υπερβατικός φιλόσοφος και δάσκαλός του Εμερσον και τον ρώτησε “Χενρυ, γιατί είσαι εδώ;” του απάντησε “Γουάλντο, εσύ γιατί δεν είσαι εδώ;”

Στην “Πολιτική Ανυπακοή” που έγραψε μετά την αποφυλάκισή του αναφέρει: “Αν ο νόμος σου επιβάλλει να γίνεις όργανο αδικίας, αγνόησέ τον και θέσε σκοπό της ζωής σου να γίνεις τροχοπέδη αυτής της μηχανής”. Συνδέθηκε ακόμα με τον αγωνιστή ενάντια στην δουλεία Τζων Μπράουν τον οποίον και υπερασπίσθηκε δημόσια, όταν συνελήφθη μετά από μια απόπειρα απελευθέρωσης δούλων.

Επηρεάστηκε από τις ιδέες του Ρουσσώ για την φύση και τον φυσικό άνθρωπο. Οπως αναφέρει “η αληθινή τέχνη είναι η έκφραση της λατρείας μας προς την φύση”.
Πέθανε απο φυματίωση

Εκτός από το Walden (1854) και την Public Disobedience (1849) άλλο έργο του που εκδόθηκε εν ζωή ήταν το A Week on the Concord and Merrimac rivers (1849), ενώ μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν τα Excursions (1863), The Maine Woods (1864), Cape Cod (1865) κ.α.

Henry David Thoreau-Ουώλντεν-Διεθνής Βιβλιοθήκη (1999)

Henry David Thoreau-Πολιτική Ανυπακοή – Ζωή Χωρίς Αρχές – Περπατώντας-Διεθνής Βιβλιοθήκη (2006)

henry-david-thoreau-a-tribute-to-john-brown

henry-david-thoreau-paradise-to-be-regained

Henry David Thoreau – Περιπλανήσεις, Φιλοσοφικοί στοχασμοί (2013, Κέδρος)

The journals of Henry David Thoreau, 1837-1861

Δημοσιεύθηκε στην Κείμενα, Βιβλία, Μπροσούρες και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.