Victoria “La gringa” Grisonas, αναρχική μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU) και της ROE (Αντίσταση Φοιτητών Εργατών) – δολοφονημένη από το κράτος

Στις 16 Απρίλη 1945 γεννήθηκε στο Μπουένος Άριρες, στην Αργεντινή, η Victoria “La gringa” Grisonas, μέλος και αγωνίστρια της ROE (Αντίσταση Φοιτητών Εργατών) και μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU). Καταγόμενη από οικογένεια Λιθουανών που μετανάστευσε στο Μπουένος Άριρες, σπούδαζε στο Μοντεβίδεο όταν έγινε μέλος της FAU. Μετέπειτα επέστρεψε στην Αργεντινή, ως μέρος της στρατηγικής της FAU ν αποσυρθεί στην Αργεντινή, μετά την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος στην Ουρουγουάη. Στην Αργντινή επέστρεψε με τον σύντροφό της Mario Roger Julién και τα δύο παιδιά τους. Συνέχισε τη δράση της αλλά είχε ήδη μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Το Σεπτέμβρη του 1976 έπεσε θύμα απαγωγής αφότου ο Mario Roger Julién εκτελέστηκε μπροστά στην ιδια και τα παιδιά τους. Κατά την ίδια επιχείρηση με το κωδικό όνομα “Condor Plan”, συνελήφθησαν ή απήχθησαν οι Ουρουγουανοί αναρχικοί αγωνιστές Alberto “pocho” Mechoso, Juan Pablo Errandonea, Raúl Tejera και Adalberto Soba, όλοι μέλη της FAU. Η ίδια εθεάθη για τελευταία φορά στη φυλακή RCD Orletti Automotive. Τα παιδιά της, απήχθησαν επίσης και εγκαταλείφθηκαν σε μια πλατεία κάπου στη Χιλή. Ήταν τα πρώτα παιδιά που επανεντάχθηκαν στην κοινωνία μετά από ενέργειες της οργάνωσης “Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου”. Αρκετά μέλη της FAU που κατέφυγαν στην Αργεντινή απήχθησαν, βασανίστηκαν και στη συνέχεια, προφανώς. εκτελέστηκαν και τάφηκαν σε κοινούς τάφους, κάτι που ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει η ηγεσία του ουρουγουανού στρατού.

Πηγή: ούτε θεός – ούτε αφέντης

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Μικρά βιογραφικά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.