Telba Juarez και Eduardo Chizzola, μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU) – δολοφονημένοι/ες από το κράτος

Telba Juarez και Eduardo Chizzola


Στις 17 Απρίλη 1976, απήχθησαν στο Μπουένος Άιρες, οι Telba Juarez και Eduardo Chizzola, δάσκαλοι και μέλη Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU).

Η Telba Juarez, από το Cerro Largo, αναμείχθηκε αρκετά στους συνδικαλιστικούς αγώνες των εκπαιδευτικών και σχεδόν την ίδια εποχή προσέγγισε τον αναρχισμό και έγινε μέλος της FAU, με αποτέλεσμα πολιτικές διώξεις και ένα διάστημα κράτηση σε φυλακή γυναικών. Ο Eduardo Chizzola, από το Μοντεβίδεο, ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής και πατέρας δύο κοριτσιών. Προσέγγισε και αυτός τον αναρχισμό και έγινε επίσης μέλος της FAU, ενώ σχετίστηκε με την Telba. Και οι δύο συμμετείχαν στην ROE (Αντίσταση Φοιτητών Εργατών) μέχρι το 1973, όταν η FAU, με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας αποφάσισε την στρατηγική της υποχώρηση προς την Αργεντινή. Οι Eduardo και Telba εγκαταστάθηκαν στο Μπουένος Άιρες. Στις 24 Μάρτη 1976 έγινε πραξικόπημα και επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία και στην Αργεντινή. Έτσι και οι δύο αγωνιστές, στο πλαίσιο του κατασταλτικού σχεδίου μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης “Condor” και υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, απήχθησαν μαζί με εκατοντάδες άλλους. Βασανίστηκαν και τελικά δολοφονήθηκαν. Το πτώμα της Telba βρέθηκε εγκαταλειμένο δύο μέρες μετά τη δολοφονία της. Τα απομεινάρια του Eduardo βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν 2002.

Πηγή: ούτε θεός – ούτε αφέντης

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Μικρά βιογραφικά και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.