Ο Επαναστατικός Αναρχισμός και το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης

Lucien van der Walt*

ΣΗΑΤΛ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ειδικές αστυνομικές μονάδες μάχονται τη νεολαία. Ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν μια μεγάλη αμερικανική πόλη. Δεκάδες χιλιάδες κάτω από αντικαπιταλιστικά πανό. Η δυτική νεολαία και οι εργαζόμενοι μάχονται ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) και τον ιμπεριαλισμό. Αυτές ήταν οι εικόνες από την «μάχη του Σηάτλ» στις 30 Νοέμβρη 1999 που εντυπώθηκαν στα μυαλά των αγωνιστών σε όλο τον κόσμο, εμπνέοντας εκατομμύρια που παίρνουν μέρος στον ταξικό πόλεμο ενάντια στους πάνω, που μερικοί ονομάζουν «παγκοσμιοποίηση». Ακολουθούμενο από μαζικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον και το Νταβός και δύο μαζικές και διεθνώς συντονισμένες κινητοποιήσεις, την 1η Μάη και 26 Σεπτέμβρη 2000, το Σηάτλ έμεινε στην ιστορία, με κάθε έννοια, ένα σπουδαίο σημείο καμπής για την παγκόσμια εργατική τάξη και την αγροτιά.

«Η ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ»

Και οι αναρχικοί ήσαν στην πρώτη γραμμή αυτών των κινητοποιήσεων και των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, είτε αυτές ήταν στο Ρίο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, είτε στην Πράγα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Νέα Υόρκη ή στο Δουβλίνο, αναπτύσσοντας την αξιοπιστία τους και αυξάνοντας την λαϊκή τους απεύθυνση. Ενώ στα αστικά ΜΜΕ, όπου οι αναρχικοί χαρακτηρίζοντας άγνωστοι από την δεκαετία του ʻ60, τώρα, κατά εκπληκτικό τρόπο, έχουν αποκτήσει μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα εξαιτίας του πρωταγωνιστικού τους ρόλου στο νέο κίνημα της «αντι-παγκοσμιοποίησης». Ο αναρχισμός ήταν, εξηγούν οι «New York Times», «η ιδέα που αρνείται να πεθάνει». Η εξουσιαστική αριστερά, σοκαρισμένη που έχει, τελικά, τεθεί στο περιθώριο από τους αναρχικούς, ανακάλυψε ξαφνικά ότι ήταν απαραίτητο να γράψει αισχρά, χοντροειδή και άτιμα πολεμικά άρθρα ενάντια στον αναρχισμό. Είναι ειρωνικό το ότι το αναρχικό κίνημα παραμένει δέσμιο των διαφωνιών για το πώς θα πρέπει να κατευθυνθεί το ίδιο σε σχέση με το κίνημα της «αντι-παγκοσμιοποίησης».

* Ο Lucien van der Walt εόιναι μέλος της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Zabalaza της Νότιας Αφρικής. Κείμενά του έχουν επανειλημμένα δημοσιευθεί σε αγγλόφωνα αναρχικά κομμουνιστικά έντυπα. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο 1o τεύχος του περιοδικού «North Eastern Anarchist» (NEA) της North Eastern Federation of Anarchists Communists (NEFAC), που δραστηριοποιούνταν στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο Επαναστατικός Αναρχισμός και το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης

Δημοσιεύθηκε στην Σύγχρονες αναλύσεις, βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.