Ενάντια στην καπιταλιστική πανδημία, Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Μια ανάλυση για την συγκυρία  – Απρίλης 2020 …Οι θάνατοι εν μέσω πανδημίας δεν είναι σημαντικοί στα κράτη. Η λήψη μέτρων πρόληψης για πληθυσμούς που έχουν νεκρούς είναι χάσιμο χρόνου και κεφαλαίου. Το κύριο πρόβλημα για κράτος και κεφάλαιο σήμερα είναι το ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας και η αποφυγή της κοινωνικής επανάστασης, Τα μέτρα που λαμβάνονται βασίζονται ακριβώς σε αυτούς τους δύο άξονες: περιορισμοί μετακινήσεων, περιστολή κάθε δραστηριότητας, καταστολή της οργάνωσης, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και έλεγχοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τα απολυταρχικά και στρατιωτικά μέτρα, οι πρώτοι τομείς τους οποίους στοχεύουν να ελέγξουν οι μηχανισμοί του κράτους είναι αυτοί που βρίσκονται ή που θα βρεθούν σε καθεστώς εξαίρεσης, όπως οι μετανάστες/ριες, οι γυναίκες, οι άνεργοι/ες, οι άστεγοι/ες… (To κείμενο της ανάλυσης σε pdf: kapitalistiki-pandimia)

Το 2020 ξεκίνησε με κάποιες αλλαγές σε περιφερειακό επίπεδο, και ειδικά με τη συνέχιση της τεράστιας και απίστευτης κινητοποίησης του Χιλιανού λαού. Αυτή η κοινωνική εξέγερση, η οποία διεξάγεται πάνω από 100 ημέρες, έχει αλλάξει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, και έχει επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. Αναδύθηκε μια νέα κατάσταση που, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάλυση, εντάσσεται στο πλαίσιο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στις κοινότητες των λατινοαμερικανών (στην Αϊτή, τον Ισημερινό και άλλες χώρες με μικρότερη ένταση). Όπως μπορούμε να δούμε, είναι η στιγμή που οι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, είναι καιρός αγώνα.

Ταυτόχρονα, ξεκινά μια νέα οικονομική κρίση στον κόσμο, που αυξάνεται με τον κορονοϊό και τον αντίκτυπό του στις διεθνείς αγορές. Το ζήτημα της αγοράς πετρελαίου και των επιπτώσεών του στις περιφερειακές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής μπορεί να επηρεάσει το κόστος επιβίωσης, αλλά και τη νομιμότητα της υπερφιλελεύθερης τεχνοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος αυτής της νέας φάσης σε ολόκληρη την ήπειρό μας.

Αλλά επίσης, η πανδημία του κορονοϊού έφερε μαζί της και μια σειρά αλλαγών, που είναι δύσκολο και πρόωρο να δούμε τις επιπτώσεις τους. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτός μας υποχρεώνει να συζητήσουμε γι’ αυτή τη νέα κατάσταση, μια παγκόσμια συγκυρία που μεταβάλλεται με πολιτικές ελέγχου των μαζών και εντεινόμενα μέτρα καταστολής. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται οι καταστροφικές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού τριών δεκαετιών με την κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας και των μέτρων κοινωνικής ασφάλειας.

Χωρίσαμε την ανάλυση αυτή σε δύο τμήματα: το πρώτο που ασχολείται με τις κινητοποιήσεις στη Χιλή και τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην ήπειρο, και το δεύτερο που αποτελεί μια πρώτη ανάλυση για τη νέα κατάσταση που ξεκίνησε με την εξάπλωση του Covid-19.

1. Εισαγωγή. σελ. 2
2. Χιλή: Η κοινωνική επανάσταση που σημαίνει την απαρχή μιας νέας εποχής. σελ. 2
3. Ενάντια στην καπιταλιστική πανδημία, κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη. σελ. 6
4. Η απάντηση από πάνω: Καθεστώς εξαίρεσης. σελ. 7
5. Κοινωνικές συνέπειες και περισσότερη καταστολή. σελ. 8
6. Γυναίκες που εργάζονται στην πρώτη γραμμή. σελ. 10
7. Βραζιλία: μια πολιτική κρίση έτοιμη να ξεσπάσει εν μέσω πανδημίας. σελ. 11
8. Ευρώπη: Το επίκεντρο της πανδημίας. σελ. 13
9. Κράτη έκτακτης ανάγκης στη Μέση Ανατολή. σελ. 14
10. Σύστημα υγείας μετά από 30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού. σελ. 14
11. Τα αποτελέσματα ενός συστήματος καταστροφής οικοσυστημάτων και ανθρώπων. σελ. 15
12. Αρχικό σχέδιο μιας νέας φάσης που ανοίγει σε πλανητική κλίμακα. σελ. 16
13. Αντίσταση. σελ. 17
14. Περιορίζοντας την κοινωνική βλάβη. σελ. 19
15. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει ριζικά. σελ. 21

Η παρούσα ανάλυση για την συγκυρία αποτελεί συλλογικό έργο από τις παρακάτω αναρχικές ομοσπονδίες και οργανώσεις :

  • Coordenação Anarquista Brasileira (Βραζιλία)
  • Federación Anarquista Uruguaya (Ουρουγουάη)
  • Federación Anarquista Rosario – FAR (Αργεντινή)
  • Organización Anarquista de Córdoba – OAC (Αργεντινή)
  • Federación Anarquista Santiago – FAS (Χιλή)
  • Grupo Libertario Vía Libre (Κολομβία)
  • Union Communiste Libertaire (Γαλλία)
  • Embat – Organización Anarquista (Καταλονία)
  • Alternativa Libertaria / Federazione dei Comunisti Anarchici – AL/fdca (Ιταλία)
  • Devrimci Anarşist Faaliyet – DAF (Τουρκία)
  • Organization Socialiste Libertaire – OSL (Ελβετία) 

Πηγή κειμένου : Federación Anarquista Uruguaya – FAu

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου :  Ελευθεριακή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Δημοσιεύθηκε στην αναλύσεις, Αντιεθνικισμός, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Μπροσούρες, κείμενα, αναλύσεις και βιβλία συλλογικοτήτων, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.