Η Ελευθεριακή Ομάδα Εργατών (Libertarian Workers’ Group) και η μετεξέλιξή της

 

Δημήτρης Τρωαδίτης

Η Ελευθεριακή Ομάδα Εργατών (Libertarian Workers Group – LWG) ήταν μια αναρχοσυνδικαλιστική ομάδα συγγένειας που δραστηριοποιείτο στη Νέα Υόρκη και ήταν μέλος της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (Anarchist Communist Federation – ACF) των ΗΠΑ και Καναδά.

Αλλά το 1981 η LWG αποχώρησε από την ACF, όπως αποχώρησαν και άλλες ομάδες συγγένειας από το Milwaukee, το Toronto, το Montreal κ.λπ.

Με την αποχώρηση, η LWG διοργάνωσε συνέδρια με τις ομάδες αυτές. Οι εν λόγω ομάδες συμφώνησαν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν την ηπειρωτική (σε επίπεδο ΗΠΑ και Καναδά) εφημερίδα «Strike!» («Απεργία!»). Επίσης, συμμετείχαν από κοινού και σε άλλες δραστηριότητες ή ευρείες κοινοτικές οργανώσεις όπως Libertarian Aid to Latin American Workers (LALAW – Ελευθεριακή Βοήθεια στους Εργάτες της Λατινικής Αμερικής), κυκλοφορώντας το περιοδικό «No Middle Ground». Επίσης, οι ομάδες αυτές εργάστηκαν από κοινού για την υποστήριξη των παράνομων εργατικών και αναρχικών ομάδων και κινημάτων στην πρώην ΕΣΣΔ.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, εμφανίστηκε η αναρχοσυνδικαλιστική εφημερίδα «Ideas and Action» («Ιδέες και Δράση»).

Στις δραστηριότητες της LWG στη Νέα Υόρκη και την περιοχή του New Jersey συμπεριλαμβάνονταν και παρεμβάσεις στους χώρους των εργαζομένων των ξενοδοχείων, των επιπλώσεων σπιτιών και των φοιτητών. Τα μέλη της LWG ήσαν από τους πρώτους στην ίδρυση και δράση της ένωσης βάσης Needle Trades Workers Action Committee (NTWAC). Ακόμα, κατά άτακτα χρονικά διαστήματα κυκλοφορούσαν το δελτίο «On the Line» καθώς και αρκετές προκηρύξεις θεματικού χαρακτήρα.

Εκτός από τις παρεμβάσεις στους εργατικούς χώρους, η LWG δραστηριοποιείτο και στο αντιπυρηνικό και αντιμιλιταριστικό κίνημα και συγκρότησε μια τοπική αναρχική ομάδα ως τμήμα της οργάνωσης SHAD Alliance.

Η LWG προσπάθησε επίσης να εξαπλωθεί στους Αφροαμερικανούς εργάτες και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα ενάντια στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής

Τον Νοέμβρη του 1984, η  LWG μαζί με αναρχοσυνδικαλιστές από το San Francisco, την West Virginia, το Montreal και αλλού, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και δημιούργησαν την Workers Solidarity Alliance (Συμμαχία Εργατικής Αλληλεγγύης) που συνέχισε να έχει ως εφημερίδα της την «Ideas and Action». Η οργάνωση αυτή έγινε το αμερικανικό τμήμα της τότε αναρχοσυνδικαλιστικής διεθνούς International Workers Association (IWA ή AIT στα ισπανικά), από όπου έμελλε αργότερα να εκδιωχθεί (το μεγαλύτερο μέρος της).

Η Workers Solidarity Alliance εξακολουθεί να δρα μέχρι σήμερα και να κυκλοφορεί την εφημερίδα «Ideas and Action».

Σχετικός σύνδεσμος: http://ideasandaction.info/

Η Ελευθεριακή Ομάδα Εργατών (Libertarian Workers’ Group) και η μετεξέλιξή της

Δημοσιεύθηκε στην Άλλα ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.