Ida Mett, αναρχική επαναστάτρια

Στις 2 Αυγούστου 1901, γεννήθηκε στη Λευκορωσία η αναρχική επαναστάτρια και συγγραφέας Ida Mett. Συμμετείχε στη ρωσική επανάσταση και υπήρξε μέλος της ομάδας «Dielo Truda» από το 1925 ως το 1928. Ήταν μόλις 16 ετών όταν η επανάσταση του Φλεβάρη του 1917 σάρωσε τη Ρωσία. Η επανάσταση του Φλεβάρη ήταν σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητη, γι αυτό και τα οργανωμένα πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένων και των Μπολσεβίκων, δεν την περίμεναν. Η προσωρινή κυβέρνηση του Αλεξάντερ Κερένσκι (1881-1970), ενός «δεξιού εσέρου», πήρε την καταστροφική απόφαση να προσπαθήσει να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να ανατραπεί από τους Μπολσεβίκους στην «Οκτωβριανή Επανάσταση» του 1917.

Η Ida Mett έγινε αναρχική όταν μετακόμισε στη Μόσχα για να σπουδάσει Ιατρική, μια εποχή που οι Μπολσεβίκοι είχαν ήδη αρχίσει την επιχείρηση καταστολής του αναρχικού κινήματος. Η ίδια συνελήφθη το 1924, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει, παίρνοντας τελικά το δρόμο προς το Παρίσι. Εκεί συνεργάστηκε με άλλους Ρώσους αναρχικούς εξόριστους, συμπεριλαμβανομένων των Nestor Makhno και Piotr Archinov. Υποστήριξε το ισπανικό αναρχικό κίνημα και κατάφερε να επιβιώσει του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Κυκλοφόρησε το 1948 σε βιβλίο τις απόψεις της για την εξέγερση της Κρονστάνδης του 1921, ενάντια στην αναδυόμενη δικτατορία των μπολσεβίκων. Απεβίωσε στο Παρίσι στις 27 Ιούνη 1973.

Δημοσιεύθηκε στην Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών, Μπολσεβίκικη αντεπανάσταση και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.