Δόκτωρ John Creaghe: Ένας Ιρλανδός αναρχικός – Για την μπροσούρα του Alan OʼToole “Με τους φτωχούς της γης”

Sean Matthews

(Workers Solidarity Movement- Τμήμα Belfast)

O John Creaghe γεννήθηκε στο Limerick/Cork της Ιρλανδίας το 1841 και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τα πρώτα του χρόνια. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Queens όπου σπούδασε Ιατρική, πριν μεταναστεύσει στη Βοστώνη των ΗΠΑ και μετά στην Αργεντινή το 1874. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής καθώς και το αναδυόμενο σοσιαλιστικό κίνημα πολιτικοποίησαν γρήγορα τον νεαρό τότε Creaghe παρά την αναμενόμενη ιατρική του καριέρα.

Η βιογραφία του Alan OʼToole διασώζει το έργο της ιστορικής αυτής φυσιογνωμίας, αναδεικνύοντας τη διεθνή του δράση, συνδεόντάς την με τη δράση φυσιογνωμιών όπως οι William Morris και Edward Carpenter και φωτίζοντας μια μεγάλη περίοδο των ̈ηρωικών χρόνων” του αναρχισμού. Ο ίδιος γράφει: “Στις μέρες μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι λαοί να ανακτήσουν την ίδια τους τη συνείδηση, αντί να την αφήνουν έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε κόμματος ή ιδεολογίας. Η ιστορία αυτή από το θάνατο του Creaghe και μετά είναι ένα διευρυμένο μάθημα για το τι μπορεί να γίνει εάν δεν το κάνουν”.

# Η μπροσούρα έχει εκδοθεί από την Kate Sharpley Library (KSL) και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.katesharpleylibrary.net Σύνδεσμος http://www.wsm.ie/bookservice

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Σεπτέμβρης 2009.

Δόκτωρ John Creaghe

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.