María Bruguera Pérez (6 Νοέμβρη 1915 – 26 Δεκέμβρη 1992) : ελευθεριακή μαχήτρια μέχρι τον θάνατό της.

María Bruguera Pérez (6 Νοέμβρη 1915 – 26 Δεκέμβρη 1992) – ελευθεριακή μαχήτρια που υπηρέτησε τα ιδανικά και τις αξίες της ως τον θάνατό της στην Μαδρίτη το 1992.

Από νωρίς συμμετείχε στην αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση Confederación Nacional del Trabajo (CNT. Αργότερα συμμετείχε στη Confederación General del Trabajo (CGT). Είχε επαφές με το αναρχικό κίνημα σε όλη της την ζωή.

Στις 18 Σεπτέμβρη του 1936 η πόλη έπεσε στα χέρια των φασιστών. Η Maria και η οικογένειά της κατάφεραν να γλυτώσουν τη σφαγή και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με πορτογαλία, όπου τα βρήκαν κλειστά και αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε μια μικρή έκταση γης του Francisco Torrado. Εκεί η μητέρα της κι ο σύντροφός της εκτελέστηκαν, ο πατέρας της κι ο αδερφός της κατάφεραν να ξεφύγουν (ο πατέρας της πήγε στο μέτωπο κι ο αδερφός της συνελήφθη λίγο αργότερα), ενώ η ίδια κι ο νεογέννητος γιος της αιχμαλωτίστηκαν από τους φασίστες. Η Maria γλύτωσε τη θανατική ποινή και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης στην Badajoz. Της πήραν το παιδί μετά από 9 μήνες και του δώσαν το καθολικό όνομα Fransisco.

María Bruguera Pérez

 

Δημοσιεύθηκε στην Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Κοινωνική επανάσταση 1936-1939 και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.