Yu Rim, (1898-1961) επαναστάτης στο αναρχικό κορεάτικο κίνημα

Στις 23 Μαΐου 1898 γεννήθηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Yu Rim,μια από τις μεγαλύτερες μορφές του αναρχικού κινήματος της περιοχής αυτής. Στα πρώτα του χρόνια, αισθάνθηκε μια βαθιά απόρριψη της μοναρχίας και προσέγγισε τον αναρχισμό μέσω της Ελευθεριακής Νεολαίας. Με την Ιαπωνική εισβολή στην Κορεατική Χερσόνησο, κατέφυγε στην εξορία, στην Κίνα -μαζί με εκατοντάδες άλλους αγωνιστές- όπου εξέδωσε την εφημερίδα “Chon-Go” μαζί με τους Shin Chae-Ho και Kim Chang-Suk μεταξύ άλλων. Στην Κίνα συμμετείχε επίσης ενεργά σε μια απεργία στο Guangdong το 1925.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη και στρατηγικά μυαλά της επαναστατικής διαδικασίας που οδήγησε στην αγροτική επανάσταση του 1929, στην περιοχή ανατολικά της Μαντζουρίας (σημερινή επαρχία Heilongjiang), όπου συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και υποστηρίχθηκε από τη Βόρεια Διεύθυνση του στρατού της ανεξαρτησίας, υπό τον Kim Jwa-Jin.

Μετά την πτώση της Κομμούνας της Μαντζουρίας το 1931, ο Yu Rim συνελήφθη μαζί με εκατοντάδες άλλους, από τα αυτοκρατορικά στρατεύματα. Από εκεί ξεκίνησε ένα επίπονο οδοιπορικό σε διάφορες φυλακές, Daejeon, Wonsan, Hamheung, Seodemun. Όμως, τo 1938 είχε ήδη απελευθερωθεί και στο πλαίσιο της αντίστασης στην ιαπωνική εισβολή στην ήπειρο -στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- συναντήθηκε με διάφορους αγωνιστές, ανάμεσά τους και τον Mao Tse-tung στο Yanan, όπου είχαν ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για την οργάνωση της αντι-εθνικιστικής αντίστασης και την κοινωνική επανάσταση στην Κίνα και την Κορέα αντίστοιχα.

Ωστόσο, από το Αναρχικό Συνέδριο που συνήλθε στο Anwi (στην επαρχία Sang) το 1946, το κορεάτικο αναρχικό κίνημα χωρίστηκε σε δύο ανταγωνιστικές μεταξύ τους και ασυμβίβαστες παρατάξεις: μία που διαμόρφωσε την ιδέα να συνεχιστεί ανεξάρτητα ο αγώνας και μόνο από τις λαϊκές οργανώσεις (με κύριους εκφραστές τους αδελφούς Lee Eul-Kyu και Lee Jung-Kyu) και μια άλλη που ήθελε να θεσμοθετηθεί το όλο πολιτικό σχέδιο (και, επομένως, την εθνικοποίηση των ιδεών). Ο Yu Rim τάχθηκε με τη δεύτερη θέση, απομακρυνόμενος σταδιακά, όμως, από τις αναρχικές ιδέες. Μετά τον πόλεμο από όπου προήλθαν δύο Κορέες, ο Yu Rim συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση ενάντια στην αιματηρή δικτατορία του Rhee Syng-Man στη Νότια Κορέα.

από Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στις ασιατικές περιοχές και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.