Η ανάδυση των αναρχικών ιδεών στην Τουρκία.

Η μπροσούρα αυτή αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης στα ελληνικά των στοιχείων που συνέθεταν το εκκολαπτόμενο αναρχικό κίνημα στην Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η επίσκεψή μας στην Τουρκία το χειμώνα του 1995-1996 ήταν καθοριστικής σημασίας γιατί όχι μόνο ήρθαμε σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με φορείς του νέου τότε αναρχικού κινήματος στη χώρα, αλλά και είχαμε και την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε και να μάθουμε από πρώτο χέρι για το κίνημα αυτό μέσα από μια επιτόπια έρευνα.

Αν και βέβαια πολλά έχουν άλλάξει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα που κοντεύει να τελειώσει η δεύτερη δεκαετία του 21ού αιώνα, δηλαδή 25 χρόνια μετά, πιστεύουμε ότι, αν κάποιοι/ες θέλουν να συνδέσουν το τότε με το σήμερα, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στα περιεχόμενα αυτής της μπροσούρας, που αποτελούν κάτι σαν προοίμιο του σημερινού αναρχικού κινήματος στην Τουρκία.

Η μπροσούρα αυτή, που εκδόθηκε από τις Αναρχικές Εκδόσεις «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», στη Μελβούρνη, το Νοέμβρη του 1996, περιλαμβάνει:

  1. Το κείμενο της Mine Ege «Anarchism in Turkey», που εκδόθηκε ως ξεχωριστή μπροσούρα από τις εκδόσεις «Karambol», στο Λονδίνο, τον Οκτώβρη του 1994 ,σε μετάφραση Δημήτρη Τρ., στη Μελβούρνη τον Μάη του 1996
  2. Συνέντευξη με μέλη της συντακτικής ομάδας του «Αtes Ηirsizi», τον Δεκέμβρη του 1995, στην Κωνσταντινούπολη
  3. Συνέντευξη με μέλος του Αντιπολεμικού Συνδέσμου Σμύρνης, τον Δεκέμβρη του 1995 στη Σμύρνη
  4. Το κείμενο «Το εργατικό κίνημα στην Τουρκία», που δημοσιεύτηκε αρχικά τον Δεκέμβρη του 1985 στο πρώτο τεύχος της αναρχικής εφημερίδας «Για μια Ανατροπή Χωρίς Όρια», σε μετάφραση από την γαλλική αναρχική εφημερίδα «Le Μonde Libertaire», τεύχος 585
  5. Εκδοτικό σημείωμα του «Αtes Ηirsizi», από το πρώτο του τεύχος, Δεκέμβρης 1992, που δημοσιεύτηκε στο αντιεξουσιαστικό περιοδικό «Πειρατές της Ημισελήνου», τεύχος 1(14), Μάρτης 1993 και
  6. Το κείμενο «Η αυταπάτη της ελευθερίας του Τύπου», του «Αtes Ηirsizi» τεύχος 5, Γενάρης 1994, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, τεύχος 4(17), Απρίλης 1994.

Η Ανάδυση Των Αναρχικών Ιδεών Στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός της Μεσογείου, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.