Milly Witkop Rocker – συγγραφέας αναρχοσυνδικαλίστρια και αναρχοφεμινίστρια (13/3/1877-23/11/1955)

Στις 13 Μάρτη 1877 γεννήθηκε η Milly Witkop Rocker (πραγματικό όνομα Milly Vitkopski). Ουκρανοαμερικανή αναρχοσυνδικαλίστρια και αναρχοφεμινίστρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια. Έζησε εξόριστη στο Λονδίνο, όπου δραστηριοπιήθηκε στο εβραϊκό αναρχικό κίνημα και την εργατική τάξη του East End.

Ήταν στο Λονδίνο το 1896 όταν συναντήθηκε με τον Rudolf Rocker, ο οποίος έγινε ο διάσημος σύντροφός της. Ο γιος τους, ο καλλιτέχνης Fermin Rocker, γεννήθηκε το 1907.

Όταν ο Rocker τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό ως εχθρικό άτομο στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Milly συνέχισε τις αντιπολεμικές της δραστηριότητές, που οδήγησαν στη σύλληψή της το 1916 και τη φυλάκισή της μέχρι τη λήξη του πολέμου το 1918.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μετακόμισαν στη Γερμανία, όπου συμμετείχαν στην ίδρυση της αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης Freie Arbeiter Union Deutschlands (Ελεύθερη Ένωση Εργαζομένων της Γερμανίας). Απογοητευμένη από την αρσενική κυριαρχία στην Ένωση, η Witkop έγινε μια από τις κορυφαίες ιδρύτριες της Frauenbund (Ένωση Γυναικών) στο Βερολίνο το 1920, η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε εθνική (Syndikalistische Frauenbund). Το 1921 η Milly συνέταξε την πλατφόρμα της οργάνωσης με τον τίτλο “Was Will der Syndikalistische Frauenbund?” (“Τι θέλει η Συνδικαλιστική Ένωση Γυναικών;)

Η Witkop δραστηριοποιήθηκε επίσης στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη Γερμανία, αλλά απογοητεύθηκε από την απροθυμία του εργατικού κινήματος να αγωνιστεί ενάντιά τους, κάτι που τελικά βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την άνοδο των ναζιστών του NSDAP.

Μετά τη φωτιά στο Ράιχσταγκ, η Witkop και ο Rocker έφυγαν από τη Γερμανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Ελβετίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, το ζευγάρι συνέχισε να δίνει διαλέξεις, να γράφει για θέματα του αναρχικού κινήματος, ενώ συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας για τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την Κοινωνική Επανάσταση.

Το 1937 οι Milly και Rudolf Rocker εγκαταστάθηκαν σε μια αναρχική κοινότητα στο Mohegan της Νέας Υόρκης.

Η Milly Witkop πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1955 στο Peekskill της Νέας Υόρκης ως αποτέλεσμα αναπνευστικών προβλημάτων. (Ο Rudolf Rocker πέθανε στο Mohegan τρία χρόνια αργότερα το 1958).

*Πηγή: The Bottled Wasp. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Milly Witkop Rocker

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Β. Αμερική, Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα) και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.