Juan Lazarte, αγροτικός γιατρός, καθηγητής και μαχητικός αναρχικός (21/3/1891-1963)

Στις 21 Μαρτίου 1891 γεννήθηκε στο Rosario (Santa Fe) της Αργεντινής, ο Juan Lazarte, αγροτικός γιατρός, καθηγητής και μαχητικός αναρχικός.

Ως φοιτητής Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, ήταν ένα από τα βασικά στελέχη του κινήματος Reforma Universitaria del 18 (Πανεπιστημιακή Μεταρρύθμισης των 18), Λατινοαμερικάνικου κινήματος που στόχευε στην ενδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Για το λόγο αυτό συνδέθηκε με το αναρχικό κίνημα, συμμετέχοντας το 1923 στην ίδρυση της Alianza Libertaria Argentina (ALA – Ελευθεριακή Συσπείρωση Αργεντινής), μιας από τις κύριες οργανώσεις του αναρχικού κινήματος της χώρας εκείνη την περίοδο. Υπήρξε ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις, κυρίως την 1η Μάη στο Rosario.

Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση της Federación Anarco-Comunista Argentina (FACA – Αναρχο-Κομμουνιστική Ομοσπονδία Αργεντινής), συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα ενάντια στις δικτατορίες Uriburu και Agustín P. Fair, καθώς και στον αγώνα ενάντια στις επανειλημμένες προσπάθειες επιβολής θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Αργεντινή.

Ως γιατρός, αγωνίστηκε ενεργά για τη δημιουργία ενός συστήματος δημόσιας υγείας, το οποίο να εμφορείται από μια κοινωνική αντίληψη της ιατρικής που να αντιτάσσεται στη φιλελεύθερη αντίληψη. Οι ιδέες αυτές αντικατοπτρίζονται και στο βιβλίο του «Socialización de la medicina. Estructurando una nueva sociedad» («Κοινωνικοποίηση της ιατρικής: Δομή μιας νέας κοινωνίας») που κυκλοφόρησε το 1934.

Δίδαξε επίσης στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Litoral. Τελικά, εγκαταστάθηκε στο San Genaro, μαζί με την συναδέλφισσα και συντρόφισσά του Juana del Segno, όπου εργάστηκε ως αγροτικός γιατρός μέχρι τις τελευταίες του μέρες το 1963.

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Μικρά βιογραφικά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.