Εμπορικός Πόλεμος ή Αναδιανομή πλούτου; και το γράμμα “Κέρδισε η Κίνα χρόνο για τη Δύση;” – Wild Cat

Το κείμενο “Εμπορικός Πόλεμος ή Αναδιανομή πλούτου;” και το γράμμα “Κέρδισε η Κίνα χρόνο για τη Δύση;” μεταφράστηκαν προκείμενου να υπάρξει μία πιο συνολική κατανόηση και εμβάθυνση όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα με αφορμή την επιδημία του Covid-19 και τις αλλαγές που η διαχείριση αυτής επιφέρει. Αυτή η ανάγκη προέκυψε μετά την πρόσφατη δημοσίευση του κείμενου των Chuang “Κοινωνική Μόλυνση: Μικροβιολογικός ταξικός πόλεμος στην Κίνα” που μεταφράσαμε ως φίλες και φίλοι της συνάντησης από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά το κείμενο “Εμπορικός Πόλεμος ή Αναδιανομή πλούτου”; δημοσιεύτηκε στο chuangcn.org στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και αποτελεί το τρίτο από μία σειρά κείμενων που γράφτηκαν από το γερμανικό περιοδικό Wild Cat που διερευνούν τις τρέχουσες τάσεις και τους αγώνες στην Κίνα από το 2018 και μετά. Κάποιες από τις αρετές αυτού του κείμενου βρίσκονται κατά τη γνώμη μας, στο γεγονός ότι υπάρχει μία απόπειρα απομυστικοποίησης της τρέχουσας μορφής που παίρνει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α και Κίνας, ως ζήτηματος που προκύπτει μέσα από την γενικότερη κρίση υπερσυσώρευσης. Δεν είναι οπότε απλά οι δασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών που πιέζουν και απειλούν την Κίνα, αλλά η λήξη του αναπτυξιακού της μοντέλου και αυξανόμενες προσδοκίες του προλεταριάτου στο εσωτερικό της. Μέσα λοιπόν από μία σύντομη περιοδολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών της κινέζικης κοινωνίας, μας δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε τόσο το πώς εξελίχθηκε το κινεζικό κράτος όσο και γιατί ήταν αναγκασμένο σε εκείνη τη συγκυρία να στραφεί προς τον εμπορικό πόλεμο και την γεωγραφική επέκταση στις αγορές, προκείμενου να μην οδηγηθεί σε μία αναδιανομή του πλούτου στο εσωτερικό του.
Όσον αφορά το κείμενο “Κέρδισε η Κίνα χρόνο για τη Δύση;” αποτελεί ένα γράμμα που γράφτηκε στα γερμανικά από έναν σύντροφο που ζει στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο site των Wildcat με τον τίτλο “Zuruf aus China: Kaufte China dem Westen Zeit?”. Στη συνέχεια αναρτήθηκε μεταφρασμένο στα αγγλικά από τους Angry Workers of the World με τον τίτλο “The Corona Crisis: A Letter from a Comrade in China – Did China Buy Time for the West?” από όπου και το μεταφράσαμε. Στο γράμμα αυτό ο σύντροφος Gustav, ως ένα άνθρωπος που ζει στην Κίνα, προσπαθεί να αντικρούσει τις προσπάθειες εξιδανίκευσης του Κινέζικου παραδείγματος σε σχέση με την επιδημία Covid-19, έτσι όπως αυτές προκύπτουν τόσο από τις αφηγήσεις του Κινέζικου κράτους όσο και από δυτικές αφηγήσεις. Αναδεικνύει έτσι με τον τρόπο του τα αυταρχικά και συχνά αναποτελεσματικά μέτρα του κινέζικου κράτους που συχνά λειτουργούσαν με αποκλειστικό γνώμονα την επιβολή του φόβου. Τέλος αναφέρεται στην επέκταση του εμπορικού πόλεμου με αφορμή την επιδημία αλλά και στο αβέβαιο μέλλον που δείχνουν ότι θα έρθουν μέσα από την οικονομική ύφεση που έρχεται.

Φίλοι και φίλες της συνάντησης

από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

3.4.2020

trade war+letter (final)

Δημοσιεύθηκε στην αναλύσεις, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Μπροσούρες, κείμενα, αναλύσεις και βιβλία συλλογικοτήτων και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.