Αντι-ιμπεριαλισμός και αναρχισμός, του Chekov Feeney

Chekov Feeney*

Ο ιμπεριαλισμός, στην πιο στοιχειώδη του μορφή αναπτύσσεται μέσω των πιο πλούσιων και ισχυρών κυβερνήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους δύναμη για να εισβάλουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου ώστε να επιβάλλουν τον έλεγχό τους σ’ αυτές. Καθώς δεν υπάρχει εδώ ο χώρος για να μιλήσουμε για όλες τις πτυχές του ιμπεριαλισμού, επικεντρώνομαι στη στρατιωτική του μορφή.

Στην εποχή μας, οι ιμπεριαλιστές εισβολείς υποστηρίζουν πάντα ότι οι επεμβάσεις τους γίνονται για το καλό των ανθρώπων των χωρών όπου εισβάλλουν. Υποστηρίζουν ότι θέλουν να φέρουν τον πολιτισμό, τη δημοκρατία ή την ελευθερία στους ντόπιους. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ιμπεριαλιστικές άρχουσες τάξεις θέλουν απλώς να επεκτείνουν την εξουσία τους, θέτοντας όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου υπό τον έλεγχό τους, κάτι για το οποίο συχνά τα κίνητρά τους είναι τόσο απλά όσο η επιθυμία τους να απλώσουν τα χέρια τους στους φυσικούς πόρους της οποιαδήποτε χώρας στην οποία εισβάλλουν.

Οι αναρχικοί θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους καθώς και το δικαίωμα λόγου στη διαχείριση των πόρων στις χώρες όπου ζουν. Επομένως, οι αναρχικοί αντιτάσσονται στον ιμπεριαλισμό και δεν είναι οι μόνοι σ’ αυτό. Σε κανέναν σχεδόν δεν αρέσει μια κατάσταση όταν μια ισχυρή ομάδα εισβάλλει εκεί όπου ζει, κλέβει όλους τους πόρους και τον διατάζει να υπακούσει σ’ αυτήν σαν να είχε την υποχρέωση και έτσι, αναπόφευκτα, οι λαοί οργανώνονται για να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές. 

Κατά συνέπεια, οι αναρχικοί υποστηρίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων να παλέψουν ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να σας ελέγξει με τη βία, δεν έχετε καμία άλλη επιλογή από το να κατανικήσετε αυτή την βία, ειδάλλως θα παραμείνετε σκλάβος. Γι’ αυτό οι αναρχικοί αποκαλούνται αντι-ιμπεριαλιστές.

Εντούτοις, δυστυχώς, αυτήν την περίοδο οι αναρχικοί είναι μια μικρή μειονότητα στον κόσμο και στην εποχή μας ο εθνικισμός είναι η ισχυρότερη πολιτική ιδεολογία. Όταν οι άνθρωποι παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό έλεγχο, παλεύουν, επίσης, γενικά για μια κάποια εθνικιστική εναλλακτική λύση.

Οι αναρχικοί αντιτάσσονται στον εθνικισμό. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαχωρίζονται, επιμελώς, σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί έχουν κοινό πολιτισμό, κοινή ιστορία και κοινή κληρονομιά.

Περισσότερα στο PDF του κειμένου που ακολουθεί:

Αντι-ιμπεριαλισμός και Αναρχισμός

Δημοσιεύθηκε στην Σύγχρονες αναλύσεις, βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.