Suceso Portales συνδικαλίστρια, αναρχική και φεμινίστρια (4/3/1904-1/1999)

Suceso Portales, συνδικαλίστρια, αναρχική, φεμινίστρια

Στις 4 Μαρτίου 1904 γεννήθηκε στην Ισπανία, η Suceso Portales, συνδικαλίστρια, αναρχική και φεμινίστρια μέλος των Mujeres Libres (Ελεύθερες Γυναίκες). Εργάστηκε ως μοδίστρα κάτι που αναπόφευκτα την έφερε κοντά στο αντίστοιχο συνδικάτο και από εκεί στην CNT (Confederación Nacional del Trabajo – Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας). Το 1936, με την αυγή της Κοινωνικής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου, είχε ήδη προσεγγίσει τον αναρχισμό. Έγινε μια από τις ιδρύτριες των Mujeres Libres, με προσωπικότητες του αναρχικού γυναικείου κινήματος της εποχής, όπως οι Lucia Sanchez, Mercedes Comaposada και Amparo Poch, με τις οποίες προώθησε μέχρι το 1937 την αποποινικοποίηση της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης στον τομέα της δημόσιας υγείας (ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία μετά την αντίστοιχη εμπειρία κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης).

Συνεργάστηκε με τη διοικητική οργάνωση των αγροτών μέχρι την ήττα της Επανάστασης το 1939, η οποία την εξανάγκασε στην εξορία στην Αγγλία, μαζί με την κόρη της Hortensia και τον σύντροφό της Acracio Ruiz. Μετά την πτώση του φρανκισμού, 40 χρόνια αργότερα, συμμετείχε στην ανασυγκρότηση της CNT. Πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων το Γενάρη του 1999.

πηγή – μετάφραση: ούτε θεός – ούτε αφέντης

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Μικρά βιογραφικά και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.