Maria Collazo, αναρχική φεμινίστρια και συνδικαλίστρια στην ουρουγουάη

6 Μάρτη το 1884 στην ουρουγουάη γεννιέται η αναρχική φεμινίστρια και συνδικαλίστρια Maria Collazo.
To 1907 στο Μπουένος Άιρες της αργεντινής μαζί με τις Juana Rouco Buela, Virginia Bolten, Τeresa Caporaletti συγκροτούν το Αναρχικό Κέντρο Γυναικών. Το Κέντρο στεγαζόταν στα γραφεία των αντιστεκόμενων οδηγών εργατών.Ταυτόχρονα, στο Rosario, ανοίγει τις πόρτες του το αναρχικό γυναικείο κέντρο “Louise Michel” –προς τιμήν της Γαλλίδας αναρχικής που συμμετείχε στην Κομμούνα του Παρισιού το 1871.
Οι Juana Rouco και María Collazo το 1909 εκδώσαν το αναρχοφεμινιστικό περιοδικό La Nueva Senda (1909-1910) και στη συνέχεια συμμετείχαν στην μαζική πορεία που διοργανώθηκε με την ιστορική απεργία των ενοικιαστών για διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις των ενοικίων και τις εξώσεις. Αυτή η απεργία, που κέρδισε την υποστήριξη 100.000 ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εργαζόμενοι, πνίγηκε στο αίμα. Ως αποτέλεσμα του ρόλου που διαδραμάτισε, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον νόμο περί κατοικίας για να εκτοπίσει, ως αλλοδαπές, αρκετές σημαντικές φυσιογνωμίες του αναρχισμού. Μεταξύ αυτών ήταν οι Ουρουγουανές María Collazo και Virginia Bolten και η Ισπανίδα Juana Rouco Buela.
Το 1908 ήταν ήδη χήρα και μητέρα 4 παιδιών.
Το 1909 συμμετείχε στις πορείες διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του αναρχικού παιδαγωγού Francisco Ferrer Guardia.
Το 1915 συμμετείχε στην έκδοση της αναρχικής εφημερίδας La Batalla (revista).

Πέθανε 22 Μάρτη του 1942.

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα) και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.