Juana Belén Gutiérrez de Mendoza, αναρχοφεμινίστρια επαναστάτρια (27/1/1875-1942)

Στις 27 Γενάρη του 1875 γεννήθηκε η αναρχική επαναστάτρια και φεμινίστρια Juana Belén Gutiérrez de Mendoza στο μεξικό. Έμαθε μόνη της να διαβάζει και αργότερα έγραφε σε ριζοσπαστικές εφημερίδες της εποχής. Το 1897 φυλακίστηκε επειδή ασκούσε κριτική στις συνθήκες εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων στην Chihuahua.

Αργότερα έγινε δασκάλα, μετέφρασε πολλά έργα των Κροπότκιν και Μπακούνιν στα ισπανικά, συμβάλλοντας πολιτικά στις επαναστατικές εκδόσεις, αλλά και σε πιο διαδεδομένες εκδόσεις με κείμενα που αφορούσαν ζητήματα της εργατικής τάξης.

Το 1907 ίδρυσε την αναρχοφεμινιστική ομάδα  Las Hijas de Anáhuac, η οποία διεκδικούσε καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τις γυναίκες.

Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1911 και φυλακίστηκε για 3 χρόνια. Στην αποφυλάκιση της οργάνωσε μια στρατιωτική μονάδα στο στρατό του Emiliano Zapata, ο οποίος την όρισε συνταγματάρχισσα.

Συνέχισε την πολιτική της δραστηριότητα προπαγανδίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών, των εργατών/ριών και των ιθαγενών μέχρι το θάνατό της το 1942.

Μετάφραση: Vectrum

Πηγή: libcom

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Επανάσταση στο Μεξικό και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.