Αναρχισμός και εθνικοποιήσεις – Μερικές σκέψεις

Alan MacSimoin (WSM)

Μπορούν οι αναρχικοί να υποστηρίξουν τις εθνικοποιήσεις; Τι πρέπει να γίνει με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Rossport; (σ.τ.μ.: τοποθεσία με εγκαταστάσεις αερίου στην Ιρλανδία). Θα την αφήσουμε στα χέρια της Shell και οι παχιές γάτες (σ.τ.μ.: εννοεί τα αφεντικά) θα γίνονται παχύτερες; Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση Bertie να τις εθνικοποιήσει για να χρησιμοποιήσει τα κέρδη της προς όφελός μας;

Σε μία εποχή που η κυρίαρχη οικονομική σκέψη είναι η ιδιωτικοποίηση όλων όσων βλέπουμε γύρω μας, θα απαιτούνταν αρκετές πιέσεις για να τους πείσουμε να τα εθνικοποιήσουν, πόσο μάλλον να επιστρέψουν πίσω κάτι που παρέδωσαν σε μια πολυεθνική-μαμούθ. Αισθανόμαστε ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα πράγματα από μια συλλογή υπογραφών, ακροβατικές δραστηριότητες δημοσιότητας και/ή μερικές διαδηλώσεις. Μιλάμε για κινητοποιήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων στις δρόμους, πιθανώς κάποια πράξη πολιτικής ανυπακοής και ίσως ακόμη και μια ειδική απεργιακή δράση.

Αλλά ποιο είναι το θέμα; Θα υπήρχε αρκετά μεγάλη πιθανότητα να πάρουμε πίσω κάτι που χρειαζόμαστε, ένα μέρος των μετρητών που η κυβέρνηση Bertie έχει σε τραπεζικούς λογαριασμούς; Αφημένη στην πολιτική της, η κυβέρνηση θα ξόδευε ελάχιστα, ίσως και τίποτα, από το πρόσθετο αυτό εισόδημα, σε χρήσιμα προγράμματα όπως η επαναλειτουργία των θαλάμων των νοσοκομείων ή η ανέγερση προσιτών σε όλους κατοικιών. Αλλά είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν περισσότερα «κίνητρα» ή να προβούν σε φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους φίλους τους.

Για το WSM, το σημαντικό θέμα είναι εάν η εθνικοποίηση επρόκειτο να επιτευχθεί από ένα μεγάλο και ενεργό κίνημα των εργαζόμενων, ένα κίνημα που θα είχε τη θέληση και την εμπιστοσύνη να αναγκάσει την να ξοδέψει τουλάχιστον μερικά από τα πρόσθετα μετρητά σε κοινωνικά χρήσιμα προγράμματα.

*Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 100 της εφημερίδας «Worker’s Solidarity» («Εργατική Αλληλεγγύη») της αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης Workers Solidarity Movement (WSM – Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης) από την Ιρλανδία (στη σειρά κειμένων με τίτλο «Thinking About Anarchism» – «Σκεπτόμενοι για τον Αναρχισμό»). Δημοσιεύτηκε επίσης στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 30 Δεκέμβρη 2007.

Αναρχισμός και εθνικοποιήσεις – Μερικές σκέψεις

Δημοσιεύθηκε στην Σύγχρονες αναλύσεις, βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.