Gustav Doster, εργάτης μεταλλοτεχνίας, αγρότης, αναρχοσυνδικαλιστής και αντιμιλιταριστής

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από “παράνομη” συνέλευση μελών της FAUD στη διασταύρωση Eberbach-Beerfelden, στις 30 Ιούλη 1933. Ο Gustav Doster είναι όρθιος πρώτος από αριστερά

Στις 17 Νοέμβρη 1904 γεννήθηκε ο  Gustav Doster, γνωστός και ως «Gustl». Γερμανός εργάτης μεταλλοτεχνίας, αγρότης, αναρχοσυνδικαλιστής και αντιμιλιταριστής. Οργάνωσε υπόγεια αναρχικά δίκτυα σε συνθήκες ναζισμού, πολέμησε στην Ισπανική Επανάσταση πριν εξορισθεί στη Σουηδία και γίνει ενεργό μέλος της Sveriges Arbetarens Centralorganisation (SAC). Ο πατέρας του Gustav Doster ήταν κατασκευαστής λεβητών, δραστήριος συνδικαλιστής και μέλος του Sozialdemokratische Partei Deutschlands (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα).

Από το 1919 έως το 1923 εργάστηκε ως χειριστής τόρνου και έπειτα ως εκπαιδευτής εργαζομένων στη μεταλλουργία μέχρι το 1933. Το 1920 ο Gustav εντάχθηκε στον Διεθνή Αντιμιλιταριστικό Σύλλογο (Internationalen Antimilitaristischen Vereinigung) και το επόμενο έτος στην αναρχοσυνδικαλιστική Γερμανική Ελεύθερη Ένωση Εργατών (Freien Arbeiter-Union Deutschlands – FAUD).

Διετέλεσε γραμματέας του Τμήματος της FAUD του Darmstadt και εξέδωσε την εφημερίδα “Der Stempfelbreder” που πρόβαλε κυρίως τα συμφέροντα των ανέργων της περιοχής. Τον Σεπτέμβριο του 1929, διένειμε ένα φυλλάδιο έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κόμματος στο Darmstadt που καλούσε σε άμεση δράση των ανέργων, γενική απεργία και μαζική απαλλοτρίωση των καταστημάτων και των αποθηκών, για το οποίο συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δικαστήριο, αλλά η δίωξή του δεν προχώρησε.

Ήταν, επίσης, δρασηριοποιημένος στη Γερμανική Αναρχοσυνδικαλιστική Νεολαία (Syndikalistisch-Anarchistische Jugend Deutschlands), ενώ πιστεύεται ότι υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την ομάδα αναρχικών αντιφασιστικών πολιτοφυλακών Schwarze Scharen (Μαύρες Αγριόχηνες ή Μαύρα Κοπάδια), που συγκροτήθηκε στο Darmstadt.

Ο Gustav Doster πέθανε στο Hallstavik στις 7 Οκτωβρίου 1977.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Gustav Doster, εργάτης μεταλλοτεχνίας, αγρότης, αναρχοσυνδικαλιστής και αντιμιλιταριστής

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.