1944-1945: Αναρχικοί στην Ουγγρική Αντίσταση

Ούγγροι στρατιώτες και η φασιστική ομάδα Arrow Cross κομματιάζουν εβραϊκά βιβλία

Οι αναρχικοί στην Ουγγαρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησαν στην Αντίσταση κατά των Ναζί και αργότερα ενάντια στους Ρώσους κατακτητές μέχρι την καταστολή τους από τους κομμουνιστές.

Μετά την καταστροφή του ουγγρικού αναρχικού κινήματος από το φασιστικό καθεστώς του ναύαρχου Χόρτυ, αναρχικές ομάδες άρχισαν να επανεμφανίζονται γύρω από έναν βετεράνο ελευθεριακό με το όνομα Torockoi, ο οποίος το 1945 ήταν 80 ετών. Η πρώτη ελευθεριακή δράση ήταν κατά των κατοχικών γερμανικών δυνάμεων από μια αναρχική ομάδα μαθητών. Ένας από τα μέλη της εν λόγω ομάδας, ο οποίος μάλιστα έφερε το επώνυμο Christ (!) -και που αν και ήταν μόνο 15 χρόνων ήταν και ποιητής από μια μικρή πόλη στα βόρεια της χώρας- συνελήφθη. Στη φυλακή συνάντησε τον σύντροφο Aton M. μέλος της ουγγρικής-γιουγκοσλαβικής αναρχικής ομάδας Bacska (“Ο Νότος”) που είχε εκατό μέλη και υπήρξε μια από τις ισχυρές αντιστασιακές ομάδες

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

1944-1945- Αναρχικοί στην Ουγγρική Αντίσταση1

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη, Αντιμιλιταρισμός και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.