Francesca Saperas (1851-1933), η «μητέρα των αναρχικών»

Η Francesca Saperas Miro, αναρχοσυνδικαλίστρια και αναρχική αγωνίστρια, γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1851 στη Βαρκελώνη. Ήταν μοδίστρα στο επάγγελμα. Το 1869 έγινε σύντροφος του αναρχικού υποδηματοποιού Martin Borras Jover και απέκτησαν δέκα παιδιά. Από αυτά επέζησαν μόνο πέντε: η Salut και η Mariona που υπήρξαν και αυτές αναρχικές αγωνίστριες, η Antonieta που πέθανε νέα, η Meroe, και η Estrella. Το σπίτι τους ήταν καταφύγιο από τις διώξεις του κράτους και το κέντρο της ελευθεριακής δράσης.Το 1889, σε αλληλεγγύη με απεργούς εργαζόμενους στη Γερμανία, συμμετείχε στην οργάνωση μιας μεγάλης διαδήλωσης στην Plaza Cataluña, που όμως δεν έγινε ποτέ, επειδή η αστυνομία συνέλαβε όλους τους οργανωτές.Ήταν η Francesca που με πολύ προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις έστελνε αντίτυπα της “Tierra y Libertad” στα σπίτια των συνδρομητών. Αυτή και οι κόρες της Salut και Maria έκαναν το οικογενειακό σπίτι παράδεισο καταδιωκόμενων αναρχικών.

Από αριστερά: Η Fransesca, η κόρη της Mariona με τα παιδιά της Antonia Fontanillas Borras, Ondina και Apollo, o σύζυγος της Jose Fontanillas και η Teresa Claramunt

Το 1895 η Francesca συνδέθηκε με το αναρχοκομμουνιστικό περιοδικό “La Nueva Idea” (“Η Νέα Ιδέα”), τέσσερα τεύχη του οποίου εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου σε επιμέλεια του Luis Mas. Με την Teresa Claramunt και άλλες γυναίκες υπέγραψε ένα γυναικείο μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Bandera Social”. Η Francesca υπήρξε περισσότερο μια ανιδιοτελής “μητέρα» των αναρχικών. Ήταν μέλος της πρώτης αναρχοκομμουνιστικής ομάδας στη δεκαετία του 1880, ενώ η αφοσίωσή της στη διάδοση των ελευθεριακών εκδόσεων ήταν πολύ σημαντική και αποτελεσματική. Ασχολιόταν με την διασύνδεση μεταξύ των αναρχικών ομάδων, την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους κ.α.

Francesca-Saperas

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα) και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.