Λίγα λόγια για τον Ντέιβιντ Νίκολ (David Nicoll)

Ο Ντέιβιντ Νίκολ (δεξιά) με τον Τσαρλς Μόουμπραϊ σε σκίτσο της εποχής

 

 

Ο Ντέιβιντ Νίκολ είναι μία από τις αινιγματικές φιγούρες της ιστορίας του αναρχισμού στη Βρετανία. Υπέφερε, όπως τόσοι πολλοί, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι πράξεις του αντικατόπτριζαν τις πεποιθήσεις του.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε σε μεγάλη φτώχεια, επειδή όντας ένας από τους πεπεισμένους εκείνους αναρχικούς που βοήθησαν αποφασιστικά να συγκροτηθεί ένα δυναμικό εργατικό κίνημα στη Βρετανία, στοχοποιήθηκε τόσο από τους εργοδότες και τις αστυνομικές αρχές που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει από την πείνα.

Ο ίδιος έγραψε τις μπροσούρες “Life in English Prisons” και “The Walsall Anarchists”, που ήταν από τις πρώτες μπροσούρες που κυκλοφόρησαν από την Kate Sharpley Library. Έγραψε και διάφορες άλλες μπροσούρες από τις οποίες οι “A Peep into Newgate” και “The Ghost of Chelmsford Jail” ίσως δεν έχουν βρεθεί ακόμα.

Εκδότης της εφημερίδας “The Anarchist”, έχει μείνει γνωστός στην ιστορία του αναρχικού κινήματος και για τη διαμάχη του με τον Πιοτρ Κροπότκιν και άλλους γνωστούς αναρχικούς για διάφορα ζητήματα

Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν μπορούν να βρεθούν στο έργο του George Cores, Personal Recollections of the Anarchist Past, εκδ. KSL, 1993 (Προσωπικές Αναμνήσεις από το Αναρχικό Παρελθόν). Επίσης, στο βιβλίο του John Quail, The Slow Burning Fuse, Paladin, 1978 (Το Βραδύκαυστο Φιτίλι) και στο βιβλίο της Hermia Oliver, The International Anarchist Movement in Late Victorian London, 1983 (Το Διεθνές Αναρχικό Κίνημα στο Ύστερο Βικτωριανό Λονδίνο).  Μια ιδιαίτερα φορτισμένη περιγραφή του Nicoll στα τελευταία του χρόνια περιέχεται και στο δίτομο έργο του Guy Aldred, Pioneers of Anti-Parliamentarism (1940) (Πρωτοπόροι του Αντι-Κοινοβουλευτισμού).

Ντέιβιντ Νίκολ (David Nicoll)

 

Δημοσιεύθηκε στην Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.