Amparo Poch y Gascón, συγγραφέας, γιατρός, οικολόγος, προπαγανδίστρια της σεξουαλικής απελευθέρωσης και αναρχική αγωνίστρια

Η Amparo Poch y Gascón γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1902 στη Σαραγόσα της ισπανίας.

Ήταν συγγραφέας, γιατρός, οικολόγος, προπαγανδίστρια της σεξουαλικής απελευθέρωσης και αναρχική αγωνίστρια. Συμμετείχε το 1934 στην ίδρυση του περιοδικού «Mujeres Libres», αλλά και στην ίδρυση της ομώνυμης αναρχικής ομάδας τον Απρίλη του 1936 στην Βαρκελώνη μαζί με τις Mercedes Comaposada και Lucia Sanchez Saornil.

Μετά τις σπουδές της στην ιατρική και την κοινωνιολογία ειδικεύτηκε στην γυναικολογία, την παιδιατρική αλλά και στην σεξουαλική εκπαίδευση, την πρόληψη εγκυμοσύνης και την ελευθεριακή ανατροφή των παιδιών, κάτι που ήταν εντελώς επαναστατικό για τα δεδομένα της ισπανίας του 1930. Ενθάρρυνε την σεξουαλική χειραφέτηση των γυναικών μέσω του ελευθεριακού έρωτα και της αμφιφυλοφιλίας.

Amparo Poch y Gascón

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Κοινωνική επανάσταση 1936-1939 και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.