Η ανάπτυξη του αναρχοσυνδικαλισμού στο μπαγκλαντές

Το αναρχικό εργατικό κίνημα του μπαγκλαντές εμφανίστηκε μέσα στα τελευταία 5 χρόνια πάνω στις στάχτες του αποτυχημένου μαρξισμού-λενινισμού. Το άρθρο αναφέρεται στην προηγούμενη περίοδο στην ιστορία του μπαγκλαντές, όπου ο μαρξισμός-λενινισμός ηγεμόνευε. Αυτή ήταν μια εποχή βαθιάς πίστης και αγάπης για τη σκέψη του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Στάλιν, του Μάο Τσετούνγκ και του Τρότσκι. Ο αναρχισμός ήταν άγνωστη πολιτική ιδεολογία και πήρε αρκετές δεκαετίες μέχρι να εμφανιστεί ως ρεύμα στο μπαγκλαντές.

 

Ξαναδιαβάσαμε τον μαρξισμό επανειλημμένα, τις βασικές αρχές του. Αλλά τίποτα από αυτά δεν μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την αποτυχία του «σοσιαλισμού». Εντούτοις, αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε για τους επαναστάτες που επέκριναν τον μαρξισμό-λενινισμό. Αυτό μας οδήγησε να διαβάσουμε τα έργα πολλών αναρχικών, όπως ο Mikhail Bakunin, ο William Godwin, ο PJ Proudhon, ο Peter Kropotkin, η Emma Goldman, ο Errico Malatesta, ο Alexander Berkman, ο Max Stirner, ο Élisée Reclus και ο Noam Chomsky. Τα έργα τους δεν είναι σε έντυπη μορφή, ούτε έχουν μεταφραστεί στα Bengali. Έτσι, το μέσο ανάγνωσης αναρχικών κειμένων ήταν το διαδίκτυο σε ξένες γλώσσες.

Η ανάπτυξη του αναρχοσυνδικαλισμού στο μπαγκλαντές

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στις ασιατικές περιοχές, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.