Κείμενα των Alexander Berkman & Emma Goldman

  • Η μνήμη δεν είναι σκουπίδι Κείμενο της Emma Goldman και του Alexander Berkman για τις διώξεις αναρχικών από το μπολσεβίκικο κράτος
  • Οι μπολσεβίκοι πυροβολούν αναρχικούς  «Αυτή η μεγαλόκαρδη γυναίκα, που είχε υπηρετήσει την κοινωνική επανάσταση όλη της τη ζωή, θανατώθηκε απ’ τους ανθρώπους που καμώνονταν πως ήταν η εμπροσθοφυλακή της επανάστασης». Λόγια της Έμμα Γκόλντμαν για την αναρχική Φάνια Μπαρόν, που εκτελέστηκε το 1921 απ’ την Τσεκά (μυστική αστυνομία) κατ’ εντολή του ίδιου του Λένιν (βλ. Έμμα Γκόλντμαν, Η επιπλέον απογοήτευσή μου στη Ρωσία, 1924). Ο Τρότσκι είχε σχολιάσει για την υπόθεση των 13 αναρχικών, μεταξύ των οποίων κρατούνταν κι η Φάνια: «Δε φυλακίζουμε τους πραγματικούς αναρχικούς αλλά ποινικούς εγκληματίες και συμμορίτες που κουκουλώνονται λέγοντας πως είναι τάχα αναρχικοί».
  • Alexander-Berkman-Emma-Goldman-Sacco-και-Vanzetti Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αναρχική εφημερίδα The Road to Freedom, Vol5, Αύγουστος 1929.
Δημοσιεύθηκε στην Emma Goldman, Αναρχισμός σε Β. Αμερική, Αναρχισμός στη Ρωσία, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, Μπολσεβίκικη αντεπανάσταση και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.