Alexander Berkman, (1870-1936)

Ο Alexander Berkman γνωστός και ως Sasha, γεννήθηκε 21 November 1870, στο Vilnius, στη Lithuania και πέθανε 28 Ιούνη του 1936 στην πόλη Nice στην Γαλλία.

Mετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1888. Ζούσε στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στο αναρχικό κίνημα. Ήταν σύντροφος της αναρχικής Emma Goldman. Το 1892 έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να δολοφονήσει τον επιχειρηματία Henry Clay Frick, συνελήφθη και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή. Η εμπειρία του στη φυλακή ήταν η βάση για το πρώτο του βιβλίο, “Memoirs of a Prison of Anarchist”.
Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο Berkman υπήρξε συντάκτης του αναρχικού περιοδικού της Goldman, “Mother Earth”, και αργότερα ίδρυσε το δικό του περιοδικό “The Blast”. Το 1917, οι Berkman και Goldman καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης για συνωμοσία κατά του κράτους. Αργότερα απελάθηκαν στη Ρωσία. Αρχικά υποστηρίζοντας τη μπολσεβίκικη επανάσταση της χώρας, ο Berkman και η Goldman σύντομα απογοητεύτηκαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον ολοκληρωτισμό από τους Σοβιετικούς μετά την κατάληψη της εξουσίας και την καταστολή των αναρχικών συντρόφων τους επαναστατών. Έφυγαν από τη Σοβιετική Ένωση στα τέλη του 1921 και το 1925, ο Berkman δημοσίευσε ένα βιβλίο για τις εμπειρίες του, το “Μπολσεβίκικος Μύθος”.
Ενώ ζούσε στη Γαλλία, ο Berkman συνέχισε το έργο του υπέρ του αναρχικού κινήματος, δημιουργώντας το “Αλφαβητάρι του Αναρχισμού”. Αυτοκτόνησε το 1936.

Δημοσιεύθηκε στην Μπολσεβίκικη αντεπανάσταση, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση