Lee Eul-kyu, από τους πρωταγωνιστές του κορεάτικου αναρχισμού

Ο Lee Eul-kyu είναι ένα όνομα που αποτελεί από τις πλέον βασικές αναφορές όταν μιλάμε για την ιστορία του κορεάτικου αναρχισμού. Από πολύ νέος, θα εισέλθει στο κίνημα με τον αδελφό του Lee Jung-Kyu, για να εργαστεί ως υπάλληλος στη βιομηχανική τράπεζα hanho nonggong.

Εξόριστος στο βορρά, θα συναντήσει και συνεργαστεί με άλλους αναρχικούς αγωνιστές από την Κορεάτικη Χερσόνησο και την τοπική περιοχή, οι οποίοι διέφυγαν από τη συστηματική δίωξη του στρατού κατοχής.

Με τον αδελφό του θα εκδώσει την εφημερίδα “Bulletin of Justice”, και με άλλους εξόριστους Κορεάτες αναρχικούς θα συγκροτήσουν την αναρχοκομμουνιστικής κατεύθυνσης Κορεατική Κομμουνιστική Ομοσπονδία (FAC).

Επίσης, συγκρότησαν την Ανατολική Ένωση Αναρχικών, ένα είδος περιφερειακού συντονισμού αναρχικών οργανώσεων και μαχητικών πυρήνων από την Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, μεταξύ άλλων.

Το 1929 θα πρωτοστατήσει στην επαναστατική δραστηριότητα των αγροτών, στην περιοχή ανατολικά της Μαντζουρίας -στο πλαίσιο του πολέμου της Ανεξαρτησίας- μαζί με στοιχεία όπως ο Kim Jong-Jin και ο στρατηγός Kim Jwae-Jin.

Τον Σεπτέμβριο του 1945 στη Σεούλ θα συμμετάσχει στην πιο σημαντική συνάντηση των Κορεατών αναρχικών μετά την εξορία.

Μετά τον πόλεμο μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, θα συμμετάσχουν με τον αδελφό του στην αντίσταση στην αιματηρή δικτατορία του Rhee syng-man στη Νότια Κορέα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα αφιερωθεί στη γραφή και τη μετάφραση, δίνοντας τη βιογραφία του Kim Jong-Jin και μεταφράσεις ορισμένων έργων του Κροπότκιν, τα οποία του έδωσαν το ψευδώνυμο του “Κορεάτη Κροπότκιν”.

Στις 6 Νοέμβρη 1972, όταν πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων, άφησε πίσω του μια ανεξίτηλη αγωνιστική κληρονομιά στις γενιές που προέρχονται από τον Κορεάτικο αναρχισμό.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Lee Eul-kyu, από τους πρωταγωνιστές του κορεάτικου αναρχισμού

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στις ασιατικές περιοχές και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.