Gerard Melinand (1952-2000), αναρχικός τυπογράφος και αγωνιστής

Nick Heath

Γεννήθηκε το 1952 στη Γαλλία.  Υπήρξε ένας σημαντικός αγωνιστής του γαλλικού ελευθεριακού κινήματος. Τον θυμάμαι καλά από επισκέψεις μου στο Παρίσι στη δεκαετία του 1970 για να συναντήσω συντρόφους της Organisation Revolutionnaire Anarchiste (Οργάνωση Αναρχικών Επαναστατών). Η σοβαρή του προσέγγιση στην πολιτική εξισορροπούσε το πνεύμα του. Ο Gerard δίδασκε εμάς τους  επισκεπτόμενους Βρετανούς αναρχικούς να λέμε “Fuck Mao!” στην Καντονέζικη γλώσσα, την οποία είχε μάθει από μερικούς Κινέζους αναρχικούς που ζούσαν στη συνοικία Marais του Παρισιού.

Ο Gerard ήταν εξαιρετικά δραστήριος στους αγώνες των γειτονιών του Παρισιού, όπου προσπάθησε να εισάγει ιδέες αυτο-οργάνωσης και αντιπληροφόρησης, στο 5ο δΔιαμέρισμα με το έντυπο “Cri du Vie”, στο τρίτο διαμέρισμα με το “Canard du XIIIe” και με το “Maison pour Tous” (“Σπίτι για Όλους”) της οδού Mouffetard. Έλαβε ενεργό μέρος στην υποστήριξη απεργιών στις τράπεζες, τα ταχυδρομεία, την εφημερίδα Parisien Libere, καθώς και στη στήριξη του κατεχόμενου εργοστασίου ρολογιών Lip και την οργάνωση της αντιπολίτευσης στα συνδικάτα.

Συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες κατά της καταστολής και υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης, ιδίως με το ισπανικό αναρχικό κίνημα και το επαναστατικό κίνημα στην Ιταλία. Παράλληλα, ως μέλος της ORA από το 1968 έως το 1976 και έπειτα της Organisation Communiste Libertaire (OCL – Κομμουνιστική Ελευθεριακή Οργάνωση) από το 1976 έως το 1982, συμμετείχε σε εκστρατείες εναντίον του μιλιταρισμού, σε αγώνες γύρω από τις φυλακές, μαζική διανομή φυλλαδίων και πολλά άλλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμμετοχή του στο παριζιάνικο αυτόνομο κίνημα που προέκυψε με τις “αυτοκτονίες” των μελών της Baader-Meinhoff (αριστερή αστική αντάρτικη ομάδα που ισχυριζόταν ότι οι κρατούμενοι ήταν στην πραγματικότητα δολοφονημένοι) κρατούμενοι στη Γερμανία, με επακόλουθες βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι. Το αυτόνοο κίνημα έφτασε στο αποκορύφωμά του με τις κινητοποιήσεις των μεταλλοτεχνικών τον Μάρτιο του 1979.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.

Gerard Melinand (1952-2000), αναρχικός τυπογράφος και αγωνιστής1

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.