Max Nettlau, Federica Montseny, Εξουσιαστικός Κομμουνισμός, Ελευθεριακός Κομμουνισμός

Έχουμε εδώ ένα από τα πιο σπάνια ντοκουμέντα του διεθνούς αναρχικού κινήματος, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς και μόνο για το γεγονός ότι το έχουμε.

Αρχικά τα τρία κεφάλαια που απαρτίζουν εν λόγω κείμενο γράφτηκαν από τον Max Nettlau στα γαλλικά και στα ισπανικά μεταφράστηκαν από την Federica Montseny, η οποία συμπεριέλαβε και τις δικές της παρατηρήσεις εν είδει προλόγου με τον τίτλο “Max Nettlau Ή η επιλογή της μετριοφροσύνης” όπου η ίδια επιδίδεται σε μια παράθεση των απόψεων και του ζωντανού παραδείγματος του Nettlau ως του κατεξοχήν ιστορικού του αναρχικού κινήματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μετάφραση, η επεξεργασία από την Montseny και ο πρόλογος της ίδιας έγιναν στις αρχές του 1928 σε μια από τις επισκέψεις του Nettlau στην Ισπανία.

Στα τρία κεφάλαια που συγκροτούν το όλο κείμενο, ο Nettlau, αρχικά αναφέρεται στην εμφάνιση και ανάπτυξη των δύο προταγμάτων. Χρησιμοποιεί αρκετά ιστορικά παραδείγματα και αναφορές αρχίζοντας από τις επαναστάσεις του 1848 στον ευρωπαϊκό χώρο και ερχόμενος στην αποκρυστάλλωση των δύο ρευμάτων στους κόλπους της Α΄Διεθνούς και του πρώιμου εργατικού κινήματος.

 

Στη συνέχεια αντιπαραβάλει στον εξουσιαστικό, κρατικό κομμουνισμό -έτσι όπως τον γνωρίσαμε στις υποτιθέμενες σοσιαλιστικές χώρες- (έχοντας προφανώς και ως παράδειγμα τα πρώτα χρόνια της εξουσίας των μπολσεβίκων στη Ρωσία) στο πρόταγμα μιας πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας, χωρίς εξουσία και καταναγκασμό, αυτής που ως πρόταγμα και όραμα έγινε γνωστή στον ισπανικό χώρο -και όχι μόνο- με το όνομα ελευθεριακός κομμουνισμός.

Με αυτή τη μορφή δημοσιεύτηκε με τον τίτλο “Comunismo Autoritario y Comunismo Libertario” σε τρεις συνέχειες στην “La Revista Blanca” (1 Φλεβάρη, 1928), VII, No. 113, pp. 513–517; (15 Φλεβάρη, 1928), VII, No. 114, pp. 545–550 και (1 Μάρτη, 1928), VII, No. 115, pp. 577–579.

Η αγγλική μετάφραση έγινε από την ισπανική εκδοχή και στο ίντερνετ αρχικά διατέθηκε εδώ: http://agitacionrural.no-ip.org/node/68

Επανακτήθηκε και δημοσιεύτηκε στα αγγλικά τον Μάρτη του 2014 εδώ: http://libcom.org/library/authoritarian-communism-libertarian-communism-max-nettlau

max-nettlau-federica-montseny-authoritarian-communism-and-libertarian-communism

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.