Ekmek, adalet, özgürluk! (Ψωμί – Δικαιοσύνη – Ελευθερία!)  – Ο αναρχισμός στην Ίστανμπουλ σήμερα – Δύο συνεντεύξεις με Τούρκους αναρχικούς/ές

Διαδήλωση αναρχικών γυναικών

Παρουσιάζεται εδώ μια παρουσίαση, μέσα από συνεντεύξεις, σε PDF και στην αγγλική γλώσσα, το σύγχρονο αναρχικό κίνημα στην Ίστανμπουλ. Οι δύο αυτές συνεντεύξεις, μέσα από τις οποίες δίνεται μια σύντομη, αλλά ενδεικτική – πιστεύουμε- εικόνα του αναρχικού κινήματος στην Ίστανμπουλ τα τελευταία χρόνια, έχουν παρθεί από τον David Kimball. Ο ίδιος το 2013 είχε επισκεφθεί για μεγάλο διάστημα την εν λόγω πόλη και, όπως λέει στον πρόλογο, είχε μείνει έκπληκτος από την καταλυτική παρουσία των εκεί αναρχοκομμουνιστικών οργανώσεων, όπως των DAF (Αναρχική Επαναστατική Δράση), Kolektif 26A, τους συντάκτες της αναρχικής εφημερίδας “Meydan” και τα μέλη της νεολαιίστικης αναρχικής οργάνωσης LAF.

Έτσι, ο συγγραφέας αυτών των γραμμών αφιερώθηκε σε μεγάλες συζητήσεις και συνεντελυξεις με μέλη των εν λόγω οργανώσεων. Μάλιστα, πήρε μέρος και στις κινητοποιήσεις της 1ης Μάη στην Ισταμπούλ, με το μπλοκ της DAF, για την οποία γράφει ότι ήταν η μοναδική αναρχική οργάνωση που πήρε μέρος στις πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις στην πόλη, δίπλα από τα μπλοκ της επαναστατικής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας DiSK, αλλά και στα γεγονότα στο Γκέζι και στην πλατεία Τακσίμ. Εκεί υπέστη και ο ίδιος τα δακρυγόνα της αστυνομίας, το κυνηγητό από τις δυνάμεις καταστολής και κάθε άλλη κατασταλτική επίθεση ενάντια στους αγωνιστές.

Δύο πράγματα, λέει ο συγγραφέας, είναι εκείνα που τον εντυπωσίασαν από την παραμονή του στην Ιστανμπούλ. Το ένα είναι η επιτυχία της Kolektif 26A, που αποτελεί μια προσπάθεια οργάνωσης ενός αντικαπιταλιστικού, αναρχοκομμουνιστικού οικονομικού μοντέλου προς την κοινωνικοποίηση των αναρχικών ιδεών ανάμεσα στον τουρκικό λαό, καθως και μια πράξη μοιράσματος και αλληλεγγύης ώστε να ικανοποιηθούν οι οικονομικές ανάγκες των μελών της Kolektif 26A. Το δεύτερο είναι η μαζικότητα και σαφήνεια που δόθηκε και με την οποία συμμετείχαν οι αναρχικές γυναίκες στη διαδήλωση για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η οποία έγινε τη νύχτα και, μάλιστα, στο πιο πολυάσχολο και πιο τουριστικό μέρος της πόλης, για το οποίο οι ίδιες πιστεύουν ότι είναι το πιο πατριαρχικό μέρος της Ιστανμπούλ.

Μία απόψη της Kolektif 26A

Η πρώτη συνέντευξη που δημοσιεύεται εδώ είναι με τους συντρόφους Hüseyin και Özgür από την Kolektif 26A, και έγινε στις Αυγουστου 2013. Η δεύτερη συνέντευξη ειναι με την συντρόφισσα Özlem από τις Anarist Kadinlar (Αναρχικές Γυναίκες), και έγινε στις 20 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

Ο David Kimball είναι Αυστραλός αναρχικός από τη Μελβούρνη και συμμετέχει συν τοις άλλοις στο εκδοτικό εγχείρημα Bastard Press από το  Brisbane, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται σε μια “ύφεση”, ωστόσο υπάρχει ακόμα η ιστοσελίδα του στο www.bastardarchive.org

David Kimball, Anarchism in Istanbul

Δημοσιεύθηκε στην Μπροσούρες, κείμενα, αναλύσεις και βιβλία συλλογικοτήτων και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.