Οι Δρόμοι του Νέστορ Μαχνό | 1ος Τόμος

“…Οι απεργίες και οι άλλες μορφές αντίστασης κατά της βίας και της καταπίεσης, και ειδικά η δράση των ανταρτών, πήραν τη μορφή μαζικού αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Η μαζικοποίηση του αγώνα έδειχνε την αποφασιστικότητα του πληθυσμού της Ουκρανίας να διώξει τους κατακτητές, να ανατρέψει την εξουσία του γκέτμαν και να αποκαταστήσει τις κατακτήσεις της επανάστασης.

Η αντίσταση μεγάλωνε και δυνάμωνε. Οι μεμονωμένες απελπισμένες εκδηλώσεις εξελίχθηκαν σε οργανωμένο ένοπλο κίνημα. Οι διακηρύξεις για τη γη και την ειρήνη ήταν ζωντανές.

Για τη συγκέντρωση και την οργάνωση ένοπλης δύναμης, απαραίτητη στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους κατακτητές, στο νότο της Ουκρανίας η ομάδα αναρχικών του χωριού Νοβοσπάσοφκα αποφάσισε να προετοιμάσει εξέγερση. Να οπλίσει αντάρτες, να οργανώσει στρατιωτικές μονάδες, να οργανώσει τη διοίκηση σε κεντρικό επίπεδο, να καταστρώσει στρατηγικό σχέδιο του αγώνα και να διεξάγει αντάρτικο ή εργατο-αγροτικό συνέδριο…”

oi-dromoi-tou-nestor-makhno-1os-tomos

Δημοσιεύθηκε στην Nestor Makhno, Άλλα ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα, Αναρχισμός στη Ρωσία, Μπολσεβίκικη αντεπανάσταση και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.