Liberto Sarrau Royes (15 Ιούνη 1920 – 27 Οκτώβρη 2002), αναρχικός αγωνιστής στην κοινωνική Επανάσταση και στην οικοδόμηση του αναρχικού κινήματος μέχρι το τέλος.

“…Γνώριζε πως η οικοδόμηση μιας δικαιότερης κοινωνίας βασιζόταν περισσότερο στις αξίες παρά στα όπλα. Αγωνίστηκε για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αναρχικού κινήματος με βάσεις στην εκπαίδευση, στην μόρφωση, στον πολιτισμό. Με τη CNT να έχει πλέον καταντήσει σκιά της προηγουμένης της δύναμης, δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται. Μαζί με άλλες συντρόφισσες και συντρόφους ίδρυσαν την ACEN “Cultural and Ecologist Association Natura”, με πρώτο τους μέλημα την ανάκτηση (μέσω αγοράς) 30 εκταρίων από την ισπανική πλευρά των Πυρηναίων και με σκοπό τη συνέχιση του έργου του αναρχικού παιδαγωγού Francisco Ferrer. Πριν την κατάκτηση της περιοχής από τους Φρανκιστές, στο σημείο αυτό πραγματοποιούνταν οι διακοπές των παιδιών από το σχολείο Natura, Mon Nou – New World που λειτουργούσε στην Καταλονία. Η Emma Goldman το αναφέρει στο «Οράματα στην φωτιά», Commonground Press 1983. Η ACEN συνέχισε να δουλεύει για την οικοδόμηση της ελευθεριακής κουλτούρας και την αναγέννηση της CNT…”

Liberto Sarrau Royes

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο, Ελευθεριακή Εκπαίδευση, Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών, Κοινωνική επανάσταση 1936-1939 και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.