Αφρικανικός αναρχισμός – Συνεντεύξεις με την Awareness League από τη Νιγηρία

Ο Sam Mbah

Η πρώτη συνέντευξη είναι με τον Sam Mbah, μέλος της Awareness League (Συνειδησιακή Ένωση ή και Σύνδεσμος Ευισθητοποίησης), το πάλαι ποτέ νιγηριανό τμήμα της αναρχοσυνδικαλιστικής Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων (IWA) και συν-συγγραφέας του βιβλίου «African anarchism». Η συνέντευξη αυτή πάρθηκε από έναν Αμερικανό σύντροφο και δημοσιεύθηκε στο αναρχοσυνδικαλιστικό περιοδικό των ΗΠΑ «Libertarian Labor Review» (περιοδικό που ίδρυσε ο Σαμ Ντόλγκοφ και που τώρα ονομάζεται «Anarchosyndicalist Review»), στο τεύχος 24, χειμώνας 1998-1999. Αναδημοσιεύθηκε στο αναρχικό περιοδικό της Μελβούρνης «Anarchist Age», τεύχος 85, Γενάρης-Φλεβάρης 1999, απ’ όπου και μεταφράστηκε στα ελληνικά το Μάρτη-Απρίλη του ίδιου χρόνου.

Η άλλη συνέντευξη πάρθηκε και δημοσιεύτηκε στο «Direct Action», περιοδικό της αναρχοσυνδικαλιστικής Solidarity Federation, αγγλικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων (IWA) Νο 18, Άνοιξη 2001.

* Η τελευταία από τις συνεντεύξεις που παρουσιάζονται εδώ έγινε με τον I.E. Igarriwey, συν-συγγραφέα του βιβλίου «African anarchism», στο Afikpo, με παρόντα τον Sam και η δεύτερη στο Λάγος, με τον Sam.

** Μεταφράσεις «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης».

*** Όλες οι συνεντεύξεις αναδημοσιεύτηκαν επίσης και στην αγγλόφωνη σελίδα του δικτυακού τόπου African Anarchism.

H Awareness League ήταν μια νιγηριανή αναρχική οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε από τη δεκαετία του ’90 και εκτιμάται ότι στην πρώτη της μαρξιστική φάση είχε πολλές χιλιάδες μέλη. Η οργάνωση είχε περάσει από αρκετές περιόδους καταστολής σε βάρος της, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει τις δικές της οργανωτικές προσπάθειες, αν και η συνέχιση της δράσης της ήταν σποραδική. Ξεπέρασε τον μαρξισμό και ήρθε σε επικοινωνία με το υπόλοιπο αναρχικό κίνημα, αφού ο προσανατολισμός της έγινε αναρχοσυνδικαλιστικός, προσχωρώντας στην IWA (AIT) στο Συνέδριό της στη Μαδρίτης τον Δεκέμβριο του 1996.

Τα μέλη της ήταν κυρίως φοιτητές, καθηγητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δημοσιογράφοι και άλλοι και δραστηριοποιήθηκαν σε αρκετές απεργίες στον δημόσιο τομέα της Νιγηρίας.

O Sam Mbah, από τα βασικότερα στελέχη της οργάνωσης, δικηγόρος, συγγραφέας και αγωνιστής, πέθανε το 2014. Με τον I.E. Igarriwey έγραψε το βιβλίο «African Anarchism» (Sea Sharp Press, 1997).

Awareness-League

Δημοσιεύθηκε στην Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.