Δύο κείμενα για τον Γιόχαν Μοστ (Johann Most)

Παρατίθενται εδώ στην αγγλική γλώσσα δύο κείμενα του αναρχικού Tom Goyens για τον Γιόχαν Μοστ. Ο Tom Goyens είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Salisbury των ΗΠΑ και ο συγγραφέας του έργου «Beer and Revolution: The German Anarchist Movement in New York City, 1880-1914» («Μπύρα και Επανάσταση – Το Γερμανικό Αναρχικό Κίνημα στη Νέα Υόρκη, 1880-1914»).

Το πρώτο κείμενο έχει τον τίτλο «Ο Johann Most και η Αναρχική Βία», όπου ο συγγραφέας συζητά τις απόψεις του Μοστ σχετικά με την αναρχική βία κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 1878, όταν εκδιώχθηκε από τη Γερμανία, μέχρι και τον θάνατό του το 1906 στις ΗΠΑ.

Δεκαπέντε χρόνια πριν την εκδίωξή του, ο Μοστ υπήρξε σοσιαλδημοκράτης, για να γίνει, στη συνέχεια, ριζοσπάστης σοσιαλιστής το 1880, και τελικά αναρχικός το 1883. Η διαδρομή αυτή είχε και την ανάλογη επίδραση στις απόψεις του. Ο συγγραφέας παραθέτει αποσπάσματα του λόγου του ίδιου του Μοστ, προερχόμενα από φυλλάδια και άλλες πηγές. Η αντίσταση και η εξέγερση ήταν πάντα τα αγαπημένα του θέματα για συζήτηση, ωστόσο εδώ ο Μοστ φέρνει στην επιφάνεια το μονοπώλιο της βίας από το Κράτος με τις διάφορες μορφές της.

Το δεύτερο κείμενο έχει τον τίτλο «Johann Most and the 1883 Frankfurt Bombing» («Ο Γιόχαν Μοστ και η Βομβιστική Επίθεση στην Φρανκφούρτη το 1883»).

Στις 20 Οκτώβρη του 1883, ένας μεγάλης ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στα αρχηγεία της αστυνομίας της Φρανκφούρτης. Στόχος ήταν ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Dr. Karl Rumpff.

Ο συγγραφέας λέει ότι δεν έχει ως αντικείμενό του να κάνει συγκρίσεις μεταξύ αυτής της βομβιστικής επίθεσης και των γεγονότων του Χεϊμάρκετ. Ο στόχος του είναι να επιστήσει την προσοχή στο ρόλο που διαδραμάτισε η εφημερίδα Freiheit του Μοστ και στα δύο γεγονότα. Επίσης, ένας άλλος στόχος ου συγγραφέα είναι να καταδείξει ότι η πλειοψηφία των αναρχικών εκείνης της εποχής ήταν ειρηνικοί, διαχώριζαν τη θέση τους από τα γεγονότα, και αγωνίζονταν να οικοδομήσουν τους δικούς τους χώρους (κάτι που, όπως λέει ο ίδιος, κάνει και στο βιβλίο του «Beer and Revolution: The German Anarchist Movement in New York City, 1880-1914».

Τα δύο αυτά κείμενα εκφωνήθηκαν ως λόγοι σε επιστημονικά συνέδρια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το 2012 και 2013.

Johann_Most_and_Anarchist_Violence

Johann_Most_and_the_1883_Frankfurt_Bombi

Δημοσιεύθηκε στην Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα, Μπροσούρες, κείμενα, αναλύσεις και βιβλία συλλογικοτήτων, Σύγχρονες αναλύσεις, βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.