Isabel Mesa Delgado (30 Δεκέμβρη 1913 – 25 Φλεβάρη 2002)

«Ο αναρχισμός είναι ένα όμορφο μονοπάτι, αλλά πολύ τραχύ. Όμως πρέπει να το ακολουθήσεις και μόλις το περπατήσεις, δεν μπορείς να το αφήσεις, σε περιβάλει, σε προκαλεί. Ο αναρχισμός είναι η αγάπη, η ελευθερία, η ισότητα, η ανθρωπότητα σε όλες τις συνθήκες. Ούτε τα σύνορα, ούτε το χρώμα, ούτε η φυλή, ούτε οι σημαίες! … Στον αναρχισμό υπάρχει μόνο η ανθρωπότητα, τα ανθρώπινα συναισθήματα, η ελπίδα για όλες/ους, το μέγιστο που μπορείς να πάρεις…»     Isabel Mesa Delgado

Γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη 1913 στην Ronda, στην ισπανική επαρχία της Malaga, από μια αναρχική οικογένεια μαχητών/τριών της εργατικής τάξης. Αργότερα επικαλούνταν με περηφάνια ότι ήταν η κόρη, η εγγονή και η δισέγγονη αναρχικών. Συμμετείχε στο ιδρυτικό-καταστατικό συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας των Ελεύθερων Γυναικών (Federación Nacional de Mujeres Libres) στη Valencia, μαζί με τις Lucía Sánchez Saornil, Pura Pérez Benavent, Amelia Torres Maeso και άλλες, βοηθώντας στην διάδοση και ανάπτυξη της οργάνωσης. Ως γραμματέας της τοπικής οργάνωσης (Agrupació Local de València), η Isabel εκπροσώπησε τις «Mujeres Libres» στην Εθνική Επιτροπή της CNT και στην Ολομέλεια της «Solidaridad Internacional Antifascista» τον Αύγουστο του 1938 στη València. Απεβίωσε στις 25 Φλεβάρη 2002. Στην κηδεία της και σύμφωνα με τις επιθυμίες της, το σώμα της θάφτηκε τυλιγμένο στην μαυροκόκκινη σημαία, κάτω από τους ήχους του ύμνου της CNT «A Las Barricadas» (στα οδοφράγματα).

Αναλυτικό βιογραφικό της ζωής και των αγώνων της : Isabel Mesa Delgado

 

Δημοσιεύθηκε στην Isabel Mesa Delgado, Αναρχισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα) και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.