Βιογραφία και έργα της Giovannina Caleffi, γνωστή και ως Giovanna Berneri

Στις 4 Μάη 1897 γεννήθηκε η Giovanna Caleffi, ιταλίδα αναρχική, προπαγανδίστρια και δασκάλα. Ήταν η συντρόφισσα του ιταλού αναρχικού Camillo Berneri και μητέρα της Marie Louise και της Giliana Berneri (όλες αναρχικές). Συμμετείχε στην αντιφασιστική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και βοήθησε στην ανοικοδόμηση του ιταλικού αναρχικού κινήματος μετά το τέλος του πολέμου, εκδίδοντας στην παρανομία το 1944 την αναρχική εφημερίδα «La Rivoluzione Libertaria» και στη συνέχεια την εφημερίδα «Volontà» μαζί με τον Cesare Zaccaria. Η Giovanna Caleffi γεννήθηκε στο Gualtieri κοντά στο Reggio Emilia, έχοντας γονείς τον Giuseppe Caleffi και την Caterina Simonazzi, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια με άλλα τέσσερα παιδιά.

Από αριστερά: Marie-Louise berneri, Giovanna Berneri, Giliana Berneri

Giovanna Caleffi & Camillo Berneri

Giovanna Caleffi, 1950

Η Giovanna Caleffi Berneri (πρώτη απο αριστερά) μαζί με την οικογένειά της (ο Camillo στο κέντρο με το κασκόλ) και συντρόφους τους στο Παρίσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Απο το συνέδριο της Federazione Anarchica Italiana (Αναρχική ιταλική ομοσπονδία) στην Carrara, τον Σεπτέμβρη του 1945 – Η Giovanna είναι η μία απο τις δύο γυναίκες που φαίνονται στη φωτογραφία (η εικονιζόμενη στο δεξιό παράθυρο).

Η Giovanna Caleffi με τον Cesare Zaccaria. Civitavecchia, 1945

Giovanna Caleffi, 1943

Giovanna Caleffi (βιογραφικό στα ελληνικά)

giovanna-berneri-the-french-anarchist-movement

Biography of Italian anarchist Giovanina Caleffi aka Giovanna Berneri

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα) και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.