Armando Gomes “Ο βασιλιάς της Ένωσης”

Ο Armando Gomes ήταν ο πιο γνωστός «μαύρος αναρχικός μαχητής» (όπως δήλωνε ο ίδιος) του Μαύρου Κινήματος των campineiros (κοινότητες αφροβραζιλιάνων των Campinas, περιοχές έξω από τις κεντρικές πόλεις της βραζιλίας) στις αρχές του εικοστού αιώνα. Επηρέασε την σκέψη σχεδόν όλων των αφροβραζιλιάνων της εποχής του και ακόμη και σήμερα, πολλά κινήματα τον έχουν αντιγράψει στο κομμάτι της καταπολέμησης των φυλετικών διακρίσεων.

«Με συνέλαβαν στην κατοικία μου, αργά τη νύχτα για να μου απαγγελθούν κατηγορίες. Με πήγαν στο σταθμό και από εκεί με φέρανε στη φυλακή στην πρωτεύουσα. Για 7 ημέρες άντεξα. Συντηρούμουν με χορήγηση ορού ενδοφλέβια. Με συλλάβανε επειδή είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Ανθρωπιστικής Ένωσης Έγχρωμων Ανθρώπων» και αρκετών κοινοτήτων αφροβραζιλιάνων και νόμιζαν ότι η παρουσία μου στις Campinas θα μπορούσε να προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις και εξεγέρσεις. Η γενική συνέλευση παραχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης το δικαίωμα να κηρύξει την απεργία. Ήμουν πρόεδρος στη συνεδρίαση αυτού του συμβουλίου, το οποίο συγκρότησε την επιτροπή περιφρούρησης της απεργίας…»

Armando Gomes

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.