Το μανιφέστο της 23ης Σεπτεμβρίου 1911

*Το κείμενο αυτό μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Σ.Κ. και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τον ίδιο στο Νο 15 της σειράς φυλλαδίων με το γενικό τίτλο «Εποικοδομητικές Κατεδαφίσεις», στην Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αργότερα, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου «Αναρχοκομμουνισμός: η διερεύνηση του μέλλοντος στο παρόν», που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, τον Μάη του 2004 από την εκδοτική ομάδα «Κόκκινο Νήμα».

“…Σ’ αυτές τις στιγμές σύγχυσης, τις τόσο ευνοϊκές για την επίθεση ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, σ’ αυτές τις στιγμές που η Εξουσία εξασθενημένη, κλονισμένη, διστακτική, δέχεται από παντού επίθεση από απελευθερωμένα πάθη, από μια καταιγίδα ορέξεων που ήρθαν στη ζωή και ελπίζουν να ικανοποιηθούν άμε-σα» σ’ αυτές τις στιγμές άγχους, αγωνίας και τρόμου των προνομιούχων, πυκνές μάζες απόκληρων εισβάλλουν στα χωράφια, καίνε τους τίτλους ιδιοκτησίας, καλλιεργούν με τα δημιουργικά τους χέρια τη γη και απειλούν με τις γροθιές τους ό,τι χθες ήταν σεβαστό – την Εξουσία, το Κεφάλαιο, τον Κλήρο. Οργώνουν, σπέρνουν και περιμένουν με συγκίνηση τον πρώτο καρπό της ελεύθερης εργασίας…”

Το μανιφέστο της 23ης Σεπτεμβρίου 1911

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Επανάσταση στο Μεξικό, Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.