Η αναρχική εφημερίδα Regeneracion στο Μεξικό

Στις 7 Αυγούστου 1900, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της Μεξικάνικης αναρχικής εφημερίδας “Regeneracion” (“Αναγέννηση”), η οποία ιδρύθηκε από τον Ricardo Flores Magon.

Ο Magon έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Μεξικάνικη Επανάσταση και μια βιογραφία του στα αγγλικά μπορεί να βρεθεί εδώ: https://libcom.org/history/magon-ricardo-flores-1873-1922. Τον Ιούλιο του 1906 και ενώ ο Magon είχε γίνει αναρχοκομμουνιστής, κυκλοφόρησε το πρόγραμμα του Φιλελεύθερου Κόμματος. Ο Magon ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των απεργιών της Κανέτα το 1906, του Ρίο Μπλάνκο το 1907 και της ανταρσίας του 1908, γεγονότων που οδήγησαν στην εξέγερση της 10 Νοεμβρίου 1910 και την πτώση του κυβερνήτη Ντιάζ. Το 1909, ο Magon αποπειράθηκε να οργανώσει άλλη μια εξέγερση, με το γενικό σύνθημα «Γη και Ελευθερία». Το 1914 προσπάθησε να ιδρύσει τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κάτω Καλιφόρνιας, αλλά συνελήφθη και στάλθηκε στις φυλακές. Με τις ιδέες του επηρέασε τον Εμιλιάνο Ζαπάτα. Πέθανε στην απομόνωση των φυλακών Λεβενουόρθ των ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου 1922.

(μετάφραση: Ούτε θεός – Ούτε αφέντης)

Κείμενα του Ricardo Flores Magon 

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Επανάσταση στο Μεξικό, Εφημερίδες του 20ου αιώνα, Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.