Octave Jahn (Octavio) 1869-1917 – Συμμετείχε στη Μεξικανική Επανάσταση

«Ένας φλογερός προπαγανδιστής του ελευθεριακού κομμουνισμού» – Max Nettlau.

«Ένα πρωτότυπο, έστω νεαρού αναρχικού, της ηρωικής περιόδου του κινήματος» – Gaetano Manfredonia.

Ο Octave Jahn γεννήθηκε στις 10 Φλεβάρη 1869 στο Cherbourg, στη Γαλλία. Άρχισε να εργάζεται ως τηλεγραφητής σε ηλικία 15 χρόνων και πήρε μέρος στην πρώτη απεργία του κλάδου αυτού. Ο πατέρας του απείλησε τότε να τον στείλει σε ένα εσώκλειστο σχολείο κι έτσι αυτός εγκατέλειψε το σπίτι του και βρήκε καταφύγιο στον αναρχικό δημοσιογράφο Severine.

Το 1886 πήρε μέρος με τον αναρχικό ξυλουργό Joseph Tortelier και άλλους, στην ίδρυση της Ligue des Antipatriotes (Αντιπατριωτική Ένωση) και της εφημερίδας της «LAvantGarde Cosmopolite» ενώ ήταν και σκιτσογράφος (καρτουνίστας) στην «Les Jeunesses Antipatriotes».

Το 1890 συμμετείχε στο διασυνοριακό Συνέδριο Ελβετικών και Γαλλικών Αναρχικών Ομάδων, από το οποίο προήλθε η Federation International de Revendications Prolétariennes. Ήταν, επίσης, ο συγγραφέας τουλάχιστον ενός επαναστατικού τραγουδιού του «Les Pieds Plats», παίρνοντας τον τίτλο του από μια ομάδα με το ίδιο όνομα που ειδικευόταν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών πολυτελών εστιατορίων στο Παρίσι.

Octave-Jahn

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.