Οι Ιταλοί εθελοντές σοσιαλιστές και αναρχικοί στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897

Η αποκλειθήσα και Λεγεώνα του Θανάτου, αποτελούμενη από 80 περίπου νεαρούς αναρχικούς με επικεφαλής τον Amilcare Cipriani υπήρξε το πρώτο σώμα ιταλών που συμμετείχε στον πόλεμο, συνοδεύοντας τους ατάκτους της Εθνικής Εταιρίας στην εισβολή τους στη Μακεδονία και διαλυόμενο αμέσως μετά.
Ένα δεύτερο σώμα 400 περίπου εθελοντών, κυρίως αναρχικών, υπό τον Enrico Bertet, κατευθύνθηκε στο μέτωπο της Ηπείρου χωρίς να προλάβει όμως να λάβει μέρος στις εχθροπραξίες.
Το τρίτο και πιο πολυάριθμο σώμα, υπήρξε η Γαριβαλδινή Λεγεώνα της οποίας ηγούνταν ο ίδιος ο γιος του Giuseppe Garibaldi, Ricciotti Garibaldi, αποτελούμενο από 1.300 περίπου -κυρίως ιταλούς- γαριβαλδινούς, ρεπουμπλικάνους, σοσιαλιστές και αναρχικούς. Το σώμα αυτό, στο οποίο εντάχθηκε και ο Amilcare Cipriani με τα απομεινάρια της Λεγεώνας του, συμμετείχε στη μάχη του Δομοκού, όντας μάλιστα το μαχητικότερο τμήμα της ελληνικής πλευράς και άφησε πίσω του αρκετούς νεκρούς.

Η παρουσία των ιταλών σοσιαλιστών και πιο συγκεκριμένα των αναρχικών στην Ελλάδα, που συνδέεται όχι πάντα ξεκάθαρα με την ελευθεριακή σοσιαλιστική κίνηση πόλεων του ελλαδικού χώρου όπως ο Βόλος, δεν περιορίζεται στη συμμετοχή των εθελοντών στον πόλεμο του 1897 στη Θεσσαλία ή, παλαιότερα, στην επανάσταση της Κρήτης το 1867.

Οι Ιταλοί εθελοντές σοσιαλιστές και αναρχικοί στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός της Μεσογείου, Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.