Biblioteca Social Reconstruir (Βιβλιοθήκη «Κοινωνική Ανοικοδόμηση»)

Η Biblioteca Social Reconstruir (Βιβλιοθήκη «Κοινωνική Ανοικοδόμηση»), αποτελεί μια αναρχική όαση στην Πόλη του Μεξικού.

Η Biblioteca Social Reconstruir ιδρύθηκε το 1974 από τον Ricardo Mestre Ventura, έναν αναρχικό παλαίμαχο του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 1984, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό και από τότε έχει αποτελέσει ένα από τα κύρια – αν όχι το κυριότερο – αναρχικό σημείο αναφοράς στο Μεξικό, με μια συλλογή περίπου 4.000 βιβλίων του, από τα οποία τα 600 έχουν άμεση και συγκεκριμένη σχέση με τον αναρχισμό.

Τα πρώτα υλικά με τα οποία συγκροτήθηκε η συλλογή της Biblioteca Social Reconstruir ήταν τα αρχεία 4 ισπανών αναρχικών μαχητών, οι οποίοι ήταν μέλη των CNT και FAI, των Benjamin Cano Ruiz, Marcos Alcon, Elisio Rojas και Ricardo Mestre.

Ανάμεσα στο υλικό αυτό υπάρχουν αυθεντικά ντοκουμέντα που έχουν τεράστια ιστορική αξία, όπως οι πρώτες εκδόσεις του περιοδικού «Regeneracion», που κυκλοφορούσε στο Μεξικό στην αρχή του 20ού αιώνα από τους αδελφούς Flores Magon, εκδόσεις βιβλίων των Proudhon και Elise Reclus που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα, τα πρώτα αναρχικά βιβλία που εκτυπώθηκαν στο Μεξικό και το περιοδικό «Blanca Revista» που κυκλοφόρησε από την οικογένεια της Frederica Montseny.

Biblioteca Social Reconstruir (Βιβλιοθήκη «Κοινωνική Ανοικοδόμηση»)

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στη Λατινική Αμερική, Ελευθεριακή Εκπαίδευση, Επανάσταση στο Μεξικό και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.