Louise Michel – La Rebelle (βιογραφία & video)

Louise Michel, (29/5/1830 –9/1/1905). Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια, δασκάλα, σοσιαλίστρια και αναρχική πολιτική οργανώτρια, πρωταγωνίστρια της Παρισινής Κομμούνας του 1871, γνωστή ως «Κόκκινη Παρθένα της Μονμάρτης» («Vierge Rouge de Montmartre»).

Η Louise Michel ονομάστηκε από τους αντιπάλους της «Κόκκινη Μέγαιρα» και από τους φίλους της «Κόκκινη Παρθένος».

«L΄oeillet rouge»,  Το «Κόκκινο γαρύφαλλο»

Αν είναι να βαδίσουμε, αδέλφια, στο μαύρο κοιμητήρι

πετάξτε στην αδελφή σας, τελευταία ελπίδα ,

ένα κόκκινο γαρύφαλλο ανθισμένο.

Σαν ξυπνούσανε τα πλήθη,

τις μέρες τις στερνές της Αυτοκρατορίας,

ήταν το δικό σας το χαμόγελο, αδέλφια, κόκκινο γαρύφαλλο

που μας έλεγε ότι όλα γεννιούνται απ΄ την αρχή.

Σήμερα πια ανθίστε στη σκοτεινιά των θλιμμένων φυλακών.

Εμπρός, ανθίστε μέσα στο ζόφο της αιχμαλωσίας,

και πέστε σ΄όλους ότι αληθινά τους αγαπάμε.

Πέστε τους ότι, μέσα από το φεύγα του καιρού,

όλα ανήκουνε στο μέλλον.

Και πως ο βλοσυρός δυνάστης

έχει πιο σίγουρη θανή, παρά ο σκλαβωμένος.*

* ( Το ποίημα αυτό  το έγραψε η Louise Michel σαν ύστατο αποχαιρετισμό στον Théophile Ferré , ηγέτη της Κομμούνας και μεγάλο της έρωτα, λίγο πριν αυτός εκτελεστεί το Νοέμβρη του 1871)

Louise Michel bio

Το La Rebelle αποτελεί τη βιογραφική ταινία της Λουίζ Μισέλ, γυναίκας επαναστάτριας που συμμετείχε στην Παρισινή Κομμούνα. Βγήκε το 2009 και αναφέρεται στη ζωή της Λουίζ από τη στιγμή της καταδίκης της και της εξορίας της στην Ωκεανία ως την επιστροφή της στη διδασκαλία όταν έγινε η γενική αμνηστία. Επικεντρώνεται στη σχέση που αναπτύσσει με τους συντρόφους της στη διάρκεια του εγκλεισμού της και στη σχέση με τους ιθαγενείς και τη συμμετοχή της στην αντίστασή τους στην αποικιακή Γαλλία. Η μετάφραση και ο υποτιτλισμός έγινε από την Κατάληψη Σινιάλο τον Μάη του 2014, όπου και προβλήθηκε στο πλαίσιο των γενεθλίων για τα 4 χρόνια της κατάληψης.

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη, Αντιπατριαρχικός αγώνας, Γυναίκες της Αναρχίας (βιογραφίες και κείμενα), Ελευθεριακή Εκπαίδευση, ταινιοθήκη και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.