04/10/1936: Η μάχη της Cable Street (video)

Το 1932 ο Sir Oswald Mosley κατάφερε να ενοποιήσει τις φασιστικές συμμορίες της Βρετανίας σε ένα «νόμιμο» κόμμα: τη Βρετανική Ένωση Φασιστών.  Τα μέλη της Ένωσης οργανώθηκαν σε ομάδες περιφρούρησης και συχνά επιτίθεντο εναντίον διαδηλώσεων αντιφασιστικού χαρακτήρα. Στις 4 Οκτωβρίου 1936 οι ομάδες των «Μελανοχιτώνων» επιχείρησαν πορεία – επίδειξης της δύναμής τους – στην Cable Street, στην καρδιά του Λονδίνου.

Χιλιάδες οπαδοί της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών του Mosley επιχείρησαν να παρελάσουν μέσα από την εβραϊκή και την ιρλανδική περιοχή του Λονδίνου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, 300.000 κάτοικοι από τις ανατολικές γειτονιές του Λονδίνου και των παρακείμενων περιοχών απέτρεψαν την παρέλαση των «Μελανοχιτώνων». Η γενικευμένη αναταραχή κλιμακώθηκε όταν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση και οι 10.000 αστυνομικοί που τους συνόδευαν αποκλείστηκαν και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε για πολλούς το σημείο καμπής για το μέλλον του φασισμού στη Βρετανία, όταν  την ίδια περίοδο παρόμοια κινήματα αλλού στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία, σημείωναν μεγάλη επιτυχία.

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός σε Κεντρική Ευρώπη, Κοινωνικός έλεγχος - Καταστολή, ταινιοθήκη, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.