Rudolf Rocker, 25/3/1873-10/9/1958

Ο Ρούντολφ Ρόκερ ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς φωνές στο αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα. Γεννήθηκε στη Μαγεντία της Γερμανίας στις 25 Μαρτίου του 1873. Ο ελευθεριακός και δημοκρατικός χαρακτήρας της σκέψης του οφείλει πολλά στο αντιπρωσσικό, φεντεραλιστικό πνεύμα της γενέτειράς του. «Τα δημοκρατικά αισθήματα αυτής της περιοχής της Γερμανίας ήταν ενσωματωμένα μέσα στα έθιμα του λαού … ως αποτέλεσμα των πολλών επιρροών της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης», θα γράψει ο ίδιος στον 1° τόμο των Αναμνήσεων του («Η νεότητα ενός επαναστάτη», Μπουένος Άιρες, 1947). Ένα μεγάλο μέρος του λαού της Μαγεντίας κράτησε ευνοϊκή στάση, θα μας θυμίσει πάλι ο Ρόκερ, απέναντι σε έναν από τους σημαντικότερους αντίπαλους του Βίσμαρκ και της Πρωσικής κρατικής πειθαρχίας, τον Νότιο-Γερμανό φεντεραλιστή Constantin Frantz.

Εκτός από την ενεργό συμμετοχή στο Εβραϊκό αναρχικό κίνημα, αγωνίσθηκε με τόλμη εναντίον των αντί εβραϊκών πογκρόμς. Η μέγιστη, όμως, προσφορά του Ρόκερ ήταν η συμβολή του στην κατάργηση του λεγόμενου sweating system, ένα εργασιακό σύστημα σκληρής εκμετάλλευσης των Εβραίων εργατών από τους Άγγλους καπιταλιστές. Το 1912, η μεγάλη απεργία των Άγγλων και των Εβραίων εργατών της υφαντουργίας οδήγησε στην κατάργηση αυτού του συστήματος εργασίας. Πολλά χρόνια μετά, με αφορμή το θάνατο του Ρόκερ το 1958, τα «Εβραϊκά Χρονικά» θα γράψουν για τον Ρόκερ: «υπήρξε ο άνθρωπος που ενέπνευσε, οργάνωσε και οδήγησε τη μεγάλη απεργία των Εβραίων εργατών της υφαντουργίας το 1912, που έθεσε ένα οριστικό τέλος στο sweating system.
Με την έκρηξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, συνελήφθη και κλείσθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Μεγάλη Βρεταννία. Ο διεθνισμός του και η συνακόλουθη αντιμιλιταριστική, αντιεθνικιστική στάση του ήλθαν αντιμέτωπα με τη συλλογική αντιγερμανική υστερία των μαζών της Μεγάλης Βρεταννίας και έτσι συνελήφθη στις 2 Δεκεμβρίου του 1914.
Αργότερα, το 1925 στο Βερολίνο, θα γράψει τις «Αναμνήσεις από ένα Αγγλικό Στρατόπεδο Αιχμαλώτων». Πέρα από τη στέρηση της ελευθερίας του, εκείνο που ήταν περισσότερο οδυνηρό για τον Ρόκερ ήταν η παραίτηση των σοσιαλιστικών κομμάτων αλλά και των λαϊκών μαζών από τις αντιμιλιταριστικές, αντιεθνικιστικές αρχές και η στράτευση τους στο πλευρό των κυβερνήσεων τους.
Από αυτή τη στιγμή, ο Ρόκερ, βλέποντας τους λαούς να σφάζονται ο καθένας για το δικό του έθνος, άρχισε να συνειδητοποιεί Βαθειά τη Βλαπτική επίδραση του εθνικισμού (της δημιουργίας και της εξέλιξης του έθνους- κράτους) ως παράγοντα ασυμβίβαστου με την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την ελευθερία και τον ανθρώπινο πολίτη.

Rudolf Rocker

Δημοσιεύθηκε στην Αντιεθνικισμός και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση