Πατρα 1877-1896: Η αναπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και ο ρόλος των αναρχικών

Η παρούσα μπροσούρα είναι μια έκδοση της συνέλευσης αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά «ο εργαλειοφόρος», τον Απρίλη του 2010 στην Πάτρα. Είναι μια απόπειρα να παρουσιαστεί το συνδικαλιστικό κίνημα που υπήρχε στην πόλη της Αχαΐας την περίοδο 1844-1896, καθώς και ο ρόλος των αναρχικών στους αγώνες εκείνης της περιόδου. Είναι μια έκδοση που έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο σημεία από σημαντικούς ταξικούς αγώνες του περασμένου αιώνα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποκτήσει αυτομορφωτικό χαρακτήρα. Θεωρώντας τον ταξικό αγώνα μια συνεχή πορεία που στιγματίζεται σε κάθε μέρος του πλανήτη από έντονες στιγμές και μην έχοντας αυταπάτες για τη θέση που η κυριαρχία επιφυλάσσει για όλους τους καταπιεσμένους, βλέπουμε την παρούσα έκδοση σαν ένα εργαλείο στα χέρια τους. Σαν μια απόπειρα να γνωρίσουμε την ιστορία των αγώνων μας μέσα από τη δική μας καταγραφή, όχι σαν μια επιστημονική αναζήτηση, αλλά ακριβώς για να κάνουμε την ταξική μας μνήμη ένα εργαλείο στα χέρια μας στον αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Αναγνωρίζοντας τη σημασία κάθε εξεγερτικής στιγμής, κάθε μαχητικής διεκδίκησης, βλέπουμε και το καίριο σημείο στον εμπλουτισμό της γνώσης μας για αυτά. Ετσι ώστε να μπορέσουμε να στοχαστούμε για τη σημερινή ταξική πάλη βλέποντας τους δικούς μας αγώνες, τα δικά μας λάθη, τις δικές μας προοπτικές πλάι – πλάι με αυτά που εμπεριέχουν οι αγώνες του παρελθόντος. Για την ενδυνάμωση της ταξικής μας μνήμης, για να ξαναβρούμε όλα τα σημεία των αγώνων μας, για την κατανόηση της ταξικής μας θέσης και του ρόλου μας στην πάλη που διεξάγεται.

Πατρα 1877-1896: Η αναπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και ο ρόλος των αναρχικών Συνέλευση αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά «ο εργαλειοφόρος»

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχικό κίνημα στον ελλαδικό χώρο, Εφημερίδες του 19ου αιώνα, Εφημερίδες του 20ου αιώνα στον ελλαδικό χώρο, Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα, Ταξικοί αγώνες και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση