Κείμενα και βιογραφία του Miguel Garcia (3 Φλεβάρη 1908 – Δεκέμβρης 1981)

O Miguel Garcia γεννήθηκε στις 3 Φλεβάρη του 1908 στην Βαρκελώνη. Υπήρξε αναρχοσυνδικαλιστής μαχητής, φυλακίστηκε από τον Φράνκο 20 χρόνια και στη συνέχεια έπαιξε κομβικό ρόλο στον αναρχικό κίνημα στην Ευρώπη.

Πολέμησε στο μέτωπο της Αραγονίας και έξω από τη Μαδρίτη. Μετά την ήττα πλαστοποιούσε έγγραφα των πολιτικών προσφύγων για να περάσουν τα σύνορα της γαλλίας. Για αυτή του τη δράση συνελήφθη και παρέμεινε έγκλειστος από το καθεστώς του Φράνκο ως το 1969. Μετά την αποφυλάκισή του πήγε στο Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τους Stuart Christie (είχαν γνωριστεί στη φυλακή) και Albert Meltzer (οι οποίοι εκδίδαν το έντυπο Black Flag). Συμμετείχε μαζί τους στον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό και μαζί με τον Meltzer επισκέπτονταν πολλά σημεία της Ευρώπης για να ενημερώσουν νεότερες αναρχικές ομάδες για την αναρχική αλληλεγγύη και τον αντιφασιστικό αγώνα απέναντι στο καθεστώς του Φράνκο.

Με τον Albert Meltzer ίδρυσαν την αναρχική λέσχη  Centro Iberico στο βόρειο Λονδίνο. Η Λέσχη ήταν σημείο αναφοράς για πολλές και πολλούς αναρχικούς, όπως η Emilienne Morin, Jose Peirats κ.α.

Μέχρι το θάνατο του υπήρξε ταπεινός. Μνημόνευε τους συντρόφους του, συμπεριλαμβανομένων και των Jose Luis Facerias και Fransisco Sabater Llopart, και δήλωνε ενοχή όπως χαρακτηριστικά έλεγε: “Πολέμησα. Έπεσα. Επέζησα.” Στην μνήμη τους έγραψε και εξέδωσε το βιβλίο “Άγνωστοι ήρωες”* κι επίσης έγραψε πολλές ιστορικές στιγμές της επανάστασης.

Συνέδραμε στην δημιουργία της Kate Sharpley Library και στην συγκρότηση του αναρχισμού στην αγγλία.

Στα τέλη του 1970 επέστρεψε στη Βαρκελώνη και άνοιξε ένα μπαρ, όπως ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή, το La Fragua το οποίο αποτέλεσε σημείο καταφυγίου και συνάντησης αναρχικών από όλο τον κόσμο καθώς και για τον “Τομέα Απάτσι” συντονισμός αναρχικών ομάδων της Βαρκελώνης.

Πέθανε το Δεκέμβρη του 1981 στο Λονδίνο.

Τη βιογραφία του έγραψαν οι Albert Meltzer – Stuart Christie στο: Miguel-Garcia

Αφιέρωμα στη ζωή του από την Kate Sharpley Library υπάρχει στο τεύχος 33

*Το βιβλίο (unknown-heroes) περιλαμβάνει τις βιογραφίες των:

  • Manuel Lecha Blanch
  • Lorenzo Lopez Noguero
  • El Negret and El Valencia
  • Santiago Garcia Gasco
  • El Catala
  • Caraquemada (Burnt Face)
  • Jose Perez Pedrero
  • Carballo Blanco
  • Cesar Saborit Carrelero
  • Appendix 1: libertarian histories: the execution of five members of the Tallion Group, 1952
  • Appendix 2:9 trade unionists executed in Barcelona (protest leaflet)

Με πληροφορίες από KSL & libcom

Remembering Miguel Garcia by Stuart Christie

 

“Στις 19 Ιούλη 1936, το προλεταριάτο της Βαρκελώνης πήρε τα όπλα και αντιμετώπισε νικηφόρα την ανταρσία των φασιστών στρατιωτικών. Σ’ αυτή τη μπροσούρα (απόσπασμα ενός μεγαλύτερου βιβλίου με τίτλο ‘s Story που κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1982 από τις εκδόσεις Cienfuegos Press) ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της μέρας, ο Miguel Garcia, περιγράφει τα γεγονότα, αποδίδοντας χαρακτηριστικά την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον εργαζόμενο λαό στην αρχή της ανολοκλήρωτης (και τελικά στρατιωτικά ηττημένης) ισπανικής κοινωνικής επανάστασης. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα, επειδή στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα γνωστά για τη συγκεκριμένη μέρα, “μυθική” πλέον για το αναρχικό κίνημα. Επίσης όμως, γιατί δείχνει πρέπει ποια είναι η αντίδραση των προλετάριων όταν οι φασίστες (οργανωμένα ή ανοργάνωτα) σηκώνουν κεφάλι και αποπειρώνται να παίξουν το ρόλο που τα αφεντικά και το κράτος τους έχουν αναθέσει. Στις μέρες μας η Βαρκελώνη του ’36 φαίνεται πιθανόν πολύ μακρυά. Αν όμως αναλογιστούμε τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε, μπορεί και να μην είναι έτσι τα πράγματα.”

Η Βαρκελώνη είναι δική μας ! (Miguel Garcia)

Δημοσιεύθηκε στην Αναρχισμός στην Ιβηρική Χερσόνησο, Έργα και βιογραφίες πολιτικών συγγραφέων και επαναστατών, Ιστοριογραφικά βιβλία και κείμενα, Κοινωνική επανάσταση 1936-1939 και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση